Κύπρος: Τουρκική πειρατεία στο Οικόπεδο 6 - Έστειλαν το «Γιαβούζ» και πολεμικά πλοία | piperata.gr Skip to main content
Κύπρος: Τουρκική πειρατεία στο Οικόπεδο 6 - Έστειλαν το «Γιαβούζ» και πολεμικά πλοία

Κύπρος: Τουρκική πειρατεία στο Οικόπεδο 6 - Έστειλαν το «Γιαβούζ» και πολεμικά πλοία

Στην περιοχή που δέσμευσε παράνομα στο Οικόπεδο 6 -κοντά στα όρια με το οικόπεδο 7- της κυπριακής ΑΟΖ, νοτιοδυτικά της Κύπρου, κατέπλευσε πριν από λίγη ώρα, το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Γιαβούζ», συνοδεία της φρεγάτας F-241 TCG Turgut Reis, του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού

Τα πλοία συνοδεύονται και από ένα τουρκικό υποβρύχιο.

Μέχρι στιγμής στην περιοχή δεν υπάρχει κανένα ελληνικό πολεμικό πλοίο, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί τις επόμενες ώρες σε εφαρμογή της Συνθήκης της Ζυρίχης που ορίζει την Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο.

Οι παραχωρήσεις των οικοπέδων

Η περιοχή που έχουν καταπλεύσει τα τουρκικά πλοία αφορά τα Οικόπεδα που είχαν παραχωρηθεί στις ΕΜΙ-Total και από τις 12 Νοεμβρίου 2018 η Αγκυρα έχει ανακοινώσει ότι βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα μαζί με τα 1, 4, 5.

Ολα αυτά ενώ αποχώρησε από το Οικόπεδο 10 η αμερικανική Εxxon Mobil, θεωρητικά λόγω του «ασύμφορου» του εγχειρήματος εξ αιτίας της διεθνούς υποχώρησης των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ομως η αμερικανική αποχώρηση και το εσπευσμένο αυτής, δημιουργεί έντονο προβληματισμό για «υπόγεια» συνεννόηση με την Τουρκία, προκειμένου τα πλέον υποσχόμενα σε κοιτάσματα, θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, να περάσουν «αθόρυβα» σε τουρκικό έλεγχο.

Το «Γιαβούζ» συνοδεία της φρεγάτας απέπλευσε την Κυριακή του Πάσχα από το λιμάνι Τάσουτζου και έσπευσε πάση δυνάμει στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι «Γιαβούζ» δεν ακολουθούν άλλα συνοδευτικά πλοία, καθώς δεν ήταν έτοιμα λόγω του έκτακτου της αποστολής!

Η ετοιμότητα για γεώτρηση

Ειδικοί αμφιβάλουν σφόδρα και για το κατά πόσον είναι έτοιμο το «Γιαβούζ» να κάνει έρευνες, αλλά φαίνεται ότι στην παρούσα φάση σημασία έχει να φτάσει πρώτο στην περιοχή.

Η Άγκυρα σε νομικό επίπεδο δέσμευσε με NAVTEX την περιοχή των ερευνών από απόψε μέχρι και τις 18 Ιουλίου, ενώ πηγή αναφέρει ότι είναι υπό έκδοση και ΝΟΤΑΜ που κλειδώνει έναν εναέριο διάδρομο από την μικρασιατική ακτή μέχρι τα τουρκικά πλοία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τα οργανικά ελικόπτερα του ερευνητικού και της φρεγάτας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει αντι-NAVTEX και προχώρησε σε ανακοινώσεις μέσω του «Κύπρος Ράδιο», αλλά μικρή έως καμία σημασία δεν έχουν αυτά, από την στιγμή που για την ώρα δεν υπάρχει η δύναμη των όπλων προκειμένου να επιβάλλει τη διεθνή νομιμότητα, απέναντι στη νέα τουρκική πειρατεία.


Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.