Κώστας Ζαχαριάδης: Να βάλουμε «στοπ» στην ενδοοικογενειακή βία | piperata.gr Skip to main content
Κώστας Ζαχαριάδης: Να βάλουμε «στοπ» στην ενδοοικογενειακή βία

Κώστας Ζαχαριάδης: Να βάλουμε «στοπ» στην ενδοοικογενειακή βία

Η ενδοοικογενειακή βία είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές αυτής της ιδιόρρυθμης κατάστασης που ζούμε με παραπάνω από μια στις τρεις γυναίκες, να έχει πέσει θύμα.

Γράφει ο Κώστας Ζαχαριάδης*

Είναι ένα φαινόμενο που παίρνει ευρύτερες διαστάσεις στις μέρες μας και απαιτείται συντονισμός της πολιτείας, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και κοινωνική υπευθυνότητα για να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.

Το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να θωρακιστεί περαιτέρω και η

 πολιτεία να στηρίξει τις υπηρεσίες που ασχολούνται με αυτό το φαινόμενο. Έχει παρατηρηθεί από μελέτες ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να βιώσουν τρομερό σωματικό και ψυχικό στρες, το οποίο αποτυπώνεται στην καθημερινότητά τους. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα ως συνέπεια του στρες μπορούν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε ένα σύνολο επιμέρους προβλημάτων υγείας, για τα οποία χρειάζεται θεραπεία και φροντίδα.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική. Μπορούμε και πρέπει και επιβάλλεται να αντιγράψουμε τα πετυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών που περιόρισαν το φαινόμενο. Αυτό το διάστημα της κρίσης του κορονοϊού και της καραντίνας έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας παγκοσμίως. Στην Ισπανία σημειώθηκε αύξηση κατά 18% στις κλήσεις στην ειδική γραμμή θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, ενώ στη Γαλλία πολλά θύματα καταγγέλουν σε φαρμακεία περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα, γεγονός που πρέπει να κινητοποιήσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο επίπεδο της ενίσχυσης των μέτρων και της προστασίας των θυμάτων.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο, όπως τονίζεται σε έρευνες, εμφανίζεται σε όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα και περιλαμβάνει μια σειρά από εγκληματικές συμπεριφορές, όπως η λεκτική, η σωματική, η σεξουαλική και η ψυχολογική βία, ακόμα και η παραμέληση και η οικονομική εκμετάλλευση. Η αποτύπωση όλων αυτών των διαφορετικών συμπεριφορών στην καθημερινότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη, για αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του θύματος. Εύκολο να το λέμε στη θεωρία, δύσκολο να το πετύχουμε στην πράξη.

Από τις πολιτικές ηγεσίες ωστόσο πρέπει να ξεκινούν οι πρωτοβουλίες. Και σε εθνικό επίπεδο, και σε ευρωπαϊκό  επίπεδο χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες, να αυστηροποιοήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο, να δώσουμε τη     δυνατότητα στα θύματα να νιώθουν ασφαλή ότι μπορούν να καταγγείλουν χωρίς φόβο τα περιστατικά, να έχουν άμεση προστασία και να προστατέψουν νομικά τα δικαιώματά τους. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Η ευαισθητοποίηση είναι κρίσιμη, αλλά δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Απέναντι σ αυτή τη μάστιγα κανείς δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλός ή απαθής. Μίλα, κατήγγειλε την αθλιότητα.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα ΑθηνώνAdd new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV