Νίκος Νικολόπουλος στα PIPERATA.GR: «Αλλαγή πλεύσης ναι, εκλογές όχι» | piperata.gr Skip to main content
Νίκος Νικολόπουλος στα PIPERATA.GR: «Αλλαγή πλεύσης ναι, εκλογές όχι»

Νίκος Νικολόπουλος στα PIPERATA.GR: «Αλλαγή πλεύσης ναι, εκλογές όχι»

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, δίνει ο πρώην υπουργός Νίκος Νικολόπουλος στα PIPERATA.GR.

Στην συνέντευξη αναφέρεται σε όλα τα θέματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη το προηγούμενο διάστημα ως προς τους χειρισμούς της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά και για τις φήμες περί πρόωρων εκλογών.

Μιλάει για διχασμό του Μαξίμου ως προς το θέμα των εκλογών, καθώς κάποιοι έχουν μοιραστεί μεταξύ εκείνων που είναι υπέρ και εκείνων που τάσσονται αναφανδόν κατά των πρόωρων εκλογών την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τέλος, ο κ. Νικολόπουλος μιλά για την στάση που είχε λάβει σχετικά με την άσκηση του θρησκευτικού δικαιώματος, ενώ κάνει μία εκτενή αναφορά στα θέματα του Δήμου Πατρέων.

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:

Είχαμε μείνει στη φάση όπου θα ασκούσατε ιδιωτικό επάγγελμα. Ισχύει αυτό; Με τι ασχολείστε;

Ναι ισχύει. Προσφέρω τις γνώσεις και την εμπειρία μου ως σύμβουλος στρατηγικής σε εταιρεία με έδρα τις Βρυξέλλες, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχω σε μία ανώνυμη ενεργειακή εταιρεία (ΑΠΕ). Τέλος, έχουν ολοκληρωθεί κάποια επιχειρηματικά πλάνα που έχουν να κάνουν με την τροφοδοσία super markets. Όλα όμως επανεξετάζονται για την μ.κ. (μετά κορωνοιό)…εποχή!

Βλέπετε εκλογές και αν ναι, πώς και πότε;

Απ’ ότι μαθαίνω, μάλλον έχει διχαστεί το ΜΑΞΙΜΟΥ. Κάποιοι, εκ μεταγραφής «νεομητσοτακικοί» υποστηρίζουν πως μπορεί να αξιοποιηθεί η πολιτική συγκυρία και να πάει η χώρα σε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Στην πλειοψηφία τους είναι οι… νέο-εκσυγχρονιστές εξουσιολάγνοι και αυλοκόλακες του Μαξίμου, κάποιοι εκ των οποίων πιστεύουν ότι θα βρουν την ευκαιρία να… τρυπώσουν και στη Βουλή, καθώς δεν είναι εκλεγμένοι.

Υπάρχουν όμως και ο άλλοι, που στην πλειοψηφία τους είναι σάρκα από την σάρκα της παράταξης, και λένε «όχι». Σωστά κατά τη γνώμη μου… Και όπως φαίνεται, τουλάχιστον από τις πρόσφατες δηλώσεις του, κάτι τέτοιο το αρνείται και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, ενώ το διέψευσε και ο Πέτσας.

Πάντως, καθώς οι εκλογές ποτέ δεν προαναγγέλλονται, εάν πραγματικά θέλει ο Μητσοτάκης να προχωρήσει μπροστά, οφείλει να καταστρώσει και να παρουσιάσει ένα Εθνικό Σχέδιο Εξόδου από την Κρίση, το οποίο θα αναλάβει και να υλοποιήσει. Προσωπικά, πιστεύω πως θα ήταν εξωφρενικό να οδηγηθεί η χώρα σε ένα παρατεταμένο προεκλογικό και παραλυτικό κλίμα όλο το καλοκαίρι και εν μέσω της διπλής κρίσης, του κορωνοϊού και της οικονομίας.

«Η κοινωνική δεξιά στην αφάνεια…»

Εσείς, δηλαδή, τι θα λέγατε στον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Πως το διακύβευμα πλέον είναι το κοινωνικό πρόσωπο ή μη, της κυβέρνησής του και όχι όσα συζητούν μεταξύ τυρού και αχλαδιού οι πορφυρογέννητοι και οι βολεμένοι τριγύρω του. Στην Ελλάδα της εποχής που ξημερώνει, κινδυνεύουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα νέο «τσουνάμι» φτώχειας και μεγάλης κοινωνικής ανασφάλειας. Ήδη, λόγω της οικονομικής κρίσης, ένας στους τέσσερις ανήκει στην κατηγορία των νεόπτωχων και πολλοί άλλοι ζουν με τις… συντάξεις των γερόντων.

Σκεφτείτε λοιπόν τι μπορεί να αντιμετωπίσουμε τώρα, λόγω και του διεθνούς «κραχ» των οικονομιών. Η κυβέρνηση λοιπόν, πρέπει να διαμορφώσει ένα σχέδιο που να στηρίξει την Ελλάδα και τους Έλληνες, με εθνικό πρόσημο και με έμφαση στην ελληνική παραγωγή και στη στήριξη των ελληνικών εισοδημάτων. Μπορεί να το κάνει αυτό; Έχει δίπλα του τους κατάλληλους ανθρώπους; Δυστυχώς, αμφιβάλλω. Γιατί το σύνολο σχεδόν των εκπροσώπων της «κοινωνικής δεξιάς» έχουν… χαθεί από το προσκήνιο.

Διαμαρτυρηθήκατε για τους περιορισμούς στην άσκηση του θρησκευτικού καθήκοντος των πολιτών. Τι συγκεκριμένο μπορούσε να είχε γίνει;

Η Εκκλησία για τον Ορθόδοξο Χριστιανό είναι «ιατρός ψυχής και σώματος». Ωστόσο, σε όλο αυτό το διάστημα του «μένουμε σπίτι», οι κυβερνώντες επέδειξαν για την εκκλησία υπερβάλλοντα ζήλο και έφτασαν στο σημείο διώξεων, ιερέων και πιστών, που δεν είδαμε σε άλλες περιπτώσεις.

Και για να είμαι ξεκάθαρος: Γιατί δεν υιοθετήθηκε και στην περίπτωση των ιερών ναών, η απόσταση ανά τετραγωνικό μέτρο που υιοθετήθηκε στα σούπερ μάρκετ; Γιατί έπρεπε να «σφραγιστούν» οι ναοί την περίοδο του Πάσχα, αντί οι πιστοί να μπορούν να προσέρχονται, έστω και σε μικρές ομάδες, για να προσεύχονται;

Ποιος είναι αυτός που θεωρεί… χαζούς ή αδιάφορους απέναντι στη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή, τους ιερείς και τους ιεράρχες μας;

Ακόμα – ακόμα, μέχρι και λειτουργίες σε ανοικτούς και υπαίθριους χώρους θα μπορούσαν να είχαν διοργανωθεί καθώς και ο καιρός ευνοούσε. Η ουσία είναι ότι καμία άλλη λύση δεν αναζητήθηκε.

Απλά οι εκκλησίες «σφραγίστηκαν» και η άσκηση του θρησκευτικού δικαιώματος για εκατομμύρια πολίτες, μετατράπηκε σε «στίγμα» και «αντικοινωνική συμπεριφορά».

Γι’ αυτό και αισθάνομαι πως μπορεί να υπήρξε κάποιος δόλος ή έστω, μία πρωτοφανής αδιαφορία από την πλευρά της κυβέρνησης. Ειδικά όταν, πολλές άλλες ορθόδοξες χώρες, αναζήτησαν λύσεις και τελικώς, άφησαν ανοικτές τις εκκλησίες τους και επέτρεψαν στους πιστούς να μην χάσουν επαφή με την ψυχική και πνευματική τους «τροφή».

Βέβαια άφησα για το τέλος το πιο σημαντικό! Είναι «κατηγορούμενοι» κάποιοι κληρικοί και αναζητούνται και οι λαϊκοί γιατί μετέλαβαν ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ, από κοινό Άγιο Δισκοπότηρο και με το ίδιο κουταλάκι. Οι κυβερνώντες απεφάνθησαν ότι μεταδίδεται ο ιός μέσα από τη θεία κοινωνία και ως εκ τούτου οι μετέχοντες των αχράντων και ζωοποιών Τίμιων Δώρων γίνονται επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και απαγόρευσαν να μετέχουν του μυστηρίου οι πιστοί.

Ο ορισθείς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εκπρόσωπος μας στο εξωτερικό, Ηλίας Μόσιαλος, κατήγγειλε δια επίσημου προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Με το κύρος που του δίνει η θέση του χωρίς ίχνος ντροπής ο πρώτος άνθρωπος που ανακοίνωσε μνημονιακά μέτρα στην Ελλάδα επέτειος υπουργίας Γιώργο Παπανδρέου δηλώνει ότι «η θεία κοινωνία θα πρέπει να σταματήσει κατά τη διάρκεια της επιδημίας».

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι δεν είναι μόνον το «λουκέτο» στους Ιερούς Ναούς που με εξόργισε κυρίως είναι ότι οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού ευθέως «βάλουν και στοχεύουν» τον πυρήνα της Ορθοδόξου πίστεως και παραδόσεως. Λυπάμαι που η διοικούσα Εκκλησία κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Από τη μια διακηρύττει ότι δεν είναι ψωμί και κρασί η Θεία Μετάληψη αλλά ο ίδιος ο Χριστός η πηγή της ζωής και από την άλλη συμμορφώνεται και απολογείται…

Είμαι περίεργος να δω τι θα κάνουν όταν απαγγελθεί δημοσίως το κατηγορητήριο στις αίθουσες των δικαστηρίων. Θα Επιτρέψουν η πολιτεία να καταργήσει το Μέγα Μυστήριο, που ο ίδιος ο Αρχηγός Θεάνθρωπος παρέδωσε στους ανθρώπους ; Θα εξακολουθούν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν; Ίδωμεν!!!

Ποιες θα είναι οι συνέπειες στο πολιτικό στερέωμα από την πανδημία και τα παρεπόμενά της; Διαμορφώνονται όροι καθολικής κυριαρχίας Μητσοτάκη;

Κατά την άποψή μου είναι πολύ νωρίς να γίνουν οριστικές και τεκμηριωμένες εκτιμήσεις. Ο Μητσοτάκης, πέτυχε σχεδόν να «σβήσει» τη διασπορά της νόσου σε αυτή την πρώτη φάση, αλλά αφενός αυτό το έκανε με την πιο απλή επιλογή, του «όλοι μέσα» που ασφαλώς δεν μπορεί να συνεχίζεται στο διηνεκές και αφετέρου, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει πολλές από τις νεοφιλελεύθερες προτεραιότητές του.

Και το πρώτο παράδειγμα είναι πως έσπευσε να ενισχύσει, όπως – όπως, το δύσμοιρο εθνικό σύστημα υγείας που ήταν βέβαιο πως θα οδηγείτο σε περαιτέρω συρρίκνωση επ’ ωφελεία της ιδιωτικής υγείας.

Ωστόσο, όπως όλοι λένε και παραδέχονται, ο… μαραθώνιος τώρα ξεκινάει. Ο «ιός» θα συνεχίζει να απειλεί. Και η… συμφορά που χτύπησε την Ιταλία, την Ισπανία και τόσες άλλες χώρες αλλά δεν χτύπησε εμάς, δεν πρέπει να μας χτυπήσει και στη συνέχεια. Η κυβέρνηση θα κριθεί πλέον επί πιο… «δύσκολου εδάφους».

Δηλαδή, πως μπορεί να οργανώσει μία κανονικότητα, χωρίς ρίσκο για τη δημόσια υγεία. Και επιπλέον, θα κριθεί και για την εξίσου δύσκολη, αν όχι και δυσκολότερη, προσπάθεια ανάταξης της εθνικής οικονομίας που όντας εξασθενημένη, μπαίνει πάλι στην… εντατική. Ειλικρινά εύχομαι ο Μητσοτάκης να πετύχει. Δεν με ενδιαφέρει – και δεν πρέπει να ενδιαφέρουν και κανέναν τέτοιες ώρες – οι πολιτικοί εγωισμοί, οι κόντρες και το ποιος θα βγει ωφελημένος ή όχι. Όλους πρέπει να μας νοιάζει η Ελλάδα. Και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε ώστε οι Έλληνες να αντέξουν.

Οι νεοφιλελεύθεροι κολλεγιοπαίδες κυβερνώντες πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στο «25%» των «άφραγκων». Εγώ στη θέση του Κυρ. Μητσοτάκη γι’ αυτόν τον κόσμο που βρέθηκε στα κράσπεδα θα έδινα τα ρέστα μου… Η «Κοινωνία του 25%» είναι όλοι αυτοί οι νεόπτωχοι -«μη έχοντες»- «μη προνομιούχοι»-μακροχρόνια άνεργοι κ.α. επαγγελματίες-επιχειρηματίες που έβαλαν λουκέτο …

Ήμουν στα «χρόνια του Καραμανλή», όπως θυμάστε, ο Τομεάρχης Εθνικής Οικονομίας και επί Σαμαρά Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ε! λοιπόν μετά λόγου γνώσεων σας λέω πως ήρθε η ώρα για ένα «εθνικό εισόδημα» για όλους αυτούς, και όσους άλλους μένουν απέξω από ΚΑΔ τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια.

Το ύψος που προτείνει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα που ηγούμαι είναι κοντά στα 500 ευρώ. Αντίστοιχο σε τάξη μεγέθους ποσό με το ύψος αυτού που θα διαμορφωθεί ο βασικός μισθός μετά την κρίση.

Αν δεν σχεδιάσουμε πιο τολμηρά το αύριο σήμερα, η επόμενη μέρα θα είναι ζοφερή… Πρέπει να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας στο σύνολο της κοινωνίας. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει πίσω.

Γι’ αυτό ελπίζω και εύχομαι, ο Μητσοτάκης, να εγκαταλείψει πλήρως τις όποιες άλλες απόψεις του και να αντιληφθεί ότι στη νέα εποχή που ξημερώνει, τα κράτη θα πρέπει να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη ανάκαμψης και ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από άμεση και ταχεία ενίσχυση των κρίσιμων κρατικών και εθνικών δομών. Αλλά και κάτι ακόμα: Ότι για να συσπειρωθούν οι Έλληνες και να πετύχουν το νέο «θαύμα», η κυβέρνηση οφείλει να πατήσει πάνω στις διαχρονικές και ακλόνητες αξίες και παραδόσεις μας.

Ερώτηση: Πόσο μακριά είστε από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Από όσα σας ανέφερα λίγο νωρίτερα, γίνεται σαφές πως είμαι πολύ μακριά από οποιονδήποτε πολιτικό φορέα αντιλαμβάνεται την κοινωνία ως μονοσήμαντη «μηχανή παραγωγής», αποθεώνει μόνο το κεφάλαιο και τη σημασία των τραπεζών, αλλά και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να οδηγήσει την Ελλάδα σε απο-ιεροποίηση και λήθη των πατρώων αξιών.

Και αντίθετα, είμαι πολύ κοντά σε οποιονδήποτε ταυτίζει το έθνος με τον λαό, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό και την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτές είναι οι αρχές και οι αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκα εγώ μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Γιατί αυτή είναι η ιδρυτική διακήρυξή της, η παντοτινή παρακαταθήκη του ιδρυτή της, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Για να απαντήσω λοιπόν και στο ερώτημά σας, εναπόκειται στον Κυρ. Μητσοτάκη και στον δρόμο που θα επιλέξει να ακολουθήσει στην κρίσιμη συνέχεια, προκειμένου να καταλάβω εάν μπορώ και πάλι να αισθανθώ κοντά σε ένα κόμμα που τα τελευταία χρόνια αλλοτριώθηκε και από μεγάλο λαϊκό κόμμα, έγινε κόμμα φεουδαρχών.

Και να είστε βέβαιοι: Με την ίδια δύναμη που κατήγγειλα την μνημονιακή στροφή της Νέας Δημοκρατίας και την πλήρη υποταγή της στα αντιλαϊκά συμφέροντα ελαχίστων, θα διαλαλήσω παντού και τη νέα μετάλλαξή της στο κόμμα που εμπνεύστηκε ο ιδρυτής της, εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί. Ποτέ δεν κρύφτηκα από τους πολίτες…

Έναν χρόνο σχεδόν μετά: Γιατί κέρδισε και με τόση ευκολία ο Κώστας Πελετίδης τον Δήμο Πατρέων;

Στον πολιτικό χρόνο υπάρχουν στιγμές όπου ακόμα και η πιο προφανής αλήθεια χάνεται μπροστά σε ένα όμορφο ψέμα ή κάποια στερεότυπα που έχουν επικρατήσει στην κοινωνία. Και είναι γεμάτη η πολιτική ιστορία μας από νίκες ή ήττες πολιτικών, κομμάτων και παρατάξεων που εκ των υστέρων αποδεικνύονται λανθασμένες επιλογές.

Και ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα που μου έρχεται πρόχειρα στο μυαλό, είναι ο Δημήτριος Γούναρης, αυτός ο σπουδαίος πατριώτης και πολιτικός, τον οποίο οι Έλληνες έφτασαν στο σημείο να εκτελέσουν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας!

Άλλες εποχές και άλλα τα μεγέθη βέβαια, απλά θέλω να σημειώσω με το συγκεκριμένο παράδειγμα ότι και στην πολιτική υπάρχει ο παράγοντας «χρόνος» μαζί με τον παράγοντα «κοινωνική αντίληψη».

Πιστεύω ακράδαντα λοιπόν ότι ο Πελετίδης καρπώθηκε το αποτέλεσμα της πρώτης 4ετίας, κατά την οποία έκανε λίγα και απλά, πουλώντας με κάθε ευκαιρία «επανάσταση και ανυπακοή» σε ένα σύστημα, που έτσι κι αλλιώς ήταν αντιπαθητικό για ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας.

Και το έκανε αυτό, σχεδόν στο απυρόβλητο. Χωρίς καμία αντίδραση σε τοπικό επίπεδο, αλλά και με τους κυβερνώντες να τον «χαϊδεύουν» και να του επιτρέπουν να πανηγυρίζει για δήθεν «νίκες», ίσως επειδή και οι κυβερνώντες ήθελαν να πανηγυρίζουν για τις ίδιες, δήθεν «νίκες». Και ένα μεγάλο παράδειγμα είναι το τρένο. Προσωπικά, φώναζα πως καμία μελέτη υπογειοποίησης και κανένα χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχει.

Ο Πελετίδης όμως πανηγύριζε ότι πέτυχε τις διεκδικήσεις του, επειδή ήρθε στην Πάτρα ο Σπίρτζης και έδινε υποσχέσεις με λόγια. Τώρα όμως, αποδεικνύεται πως τίποτα δεν υπήρχε. Ούτε διεκδίκηση, ούτε έργο! Ποιος δούλευε ποιόν, λοιπόν;

Και γιατί ξαφνικά… ξύπνησε τώρα η δημοτική αρχή και κατάλαβε πως η νέα εργολαβία του ΟΣΕ προβλέπει επίγεια διέλευση; Θα μπορούσα να μιλάω επί ώρες και για πολλά θέματα. Όμως, εν κατακλείδι θέλω να πω ότι ο «σπόρος» που έριξε η «Νέα Πάτρα» στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, πιστεύω πως γρήγορα θα φέρει άνθη και καρπούς.

Όπως και η στάση που σχεδόν στο σύνολό τους κρατάνε πλέον οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, μη επιτρέποντας στη δημοτική αρχή τους ιδεοληπτικούς μονολόγους της, ούτε τις μονομερείς αποφάσεις. Πιστεύω λοιπόν ότι το τοπίο στις επόμενες εκλογές θα είναι εντελώς διαφορετικό. Ήδη είναι διαφορετικό, αν και έχουν περάσει μόλις επτά μήνες της νέας θητείας…

(*) Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, πρώην Υφυπουργός Εργασίας και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ»


Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
1 + 16 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

WebTV