Καρλ Μαρξ: Ο φιλόσοφος που εισηγήθηκε τον Κομμουνισμό (vid) | piperata.gr Skip to main content
Καρλ Μαρξ: Ο φιλόσοφος που εισηγήθηκε τον Κομμουνισμό (vid)

Καρλ Μαρξ: Ο φιλόσοφος που εισηγήθηκε τον Κομμουνισμό (vid)

Σαν σήμερα, το 1818, γεννήθηκε ο Καρλ Μαρξ, σημαντικός Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, οικονομολόγος και εισηγητής του επιστημονικού σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Ο Μαρξ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς διανοητές της ιστορίας έχοντας αφήσει ως παρακαταθήκη στον ανθρώπινο πολιτισμό μερικά από τα πιο σημαντικά θεωρητικά κείμενα για τον σοσιαλισμό την εργατική τάξη.

Ο Καρλ Μαρξ γεννήθηκε στις 5 Μαΐου του 1818  στην πόλη Τριρ της Πρωσικής Ρηνανίας. Είχε ακόμη 6 αδέρφια και ο ίδιος ήταν το δεύτερο κατά σειρά από τα παιδιά του νομικού Χέρσελ Μορντεκάι και της συζύγου του Χενριέτα Πρέσμπουργκ. Και οι δύο γονείς του ήταν Εβραίοι, αλλά δύο χρόνια πριν τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, ο πατέρας του βαπτίσθηκε χριστιανός και έλαβε το όνομα Χάινριχ Μαρξ. Η μητέρα του παρέμεινε πιστή στον ιουδαϊσμό.

Η οικογένεια του Καρλ Μαρξ ζούσε σε ένα απλοϊκό σπίτι, το οποίο συχνά γινόταν κέντρο συνάντησης πλουσίων γόνων λόγω των πελατών που είχε ο πατέρας του. Ο Καρλ Μαρξ από παιδική ηλικία θαύμαζε τον πατέρα του λόγω της παιδείας που είχε λάβει, ενώ υποτιμούσε και κορόιδευε τη μητέρα του για την ολλανδική προφορά της (είχε ολλανδική καταγωγή) και τα λάθη που συχνά έκανε στη γερμανική γλώσσα.

Ο άνθρωπος που έμελλε να σημαδέψει τη ζωή του νεαρού Καρλ Μαρξ ήταν ο φίλος του πατέρα του και βασιλικός σύμβουλος Λούντβιχ φον Βεστφάλεν. Ο Λούντβιχ φον Βεστφάλεν είχε μία κόρη που έκανε παρέα με την αδερφή του Καρλ Μαρξ, τη Τζένη, και οι όμορφες συζητήσεις με αυτή και τον πατέρα της έκαναν τον ίδιο να βρίσκεται διαρκώς στο σπίτι τους.

 

 

Μόλις ο Καρλ Μαρξ αποφοίτησε από το σχολείο το 1835 γράφτηκε στη Νομική Σχολή της Βόννης για να είναι κοντά στη Τζένη πηγαίνοντας κόντρα στην επιθυμία του πατέρα του, ο οποίος ήθελε  ο γιος του να σπουδάσει Νομική στο Βερολίνο. Κατά το πρώτο έτος της σχολής του δεν ήταν καθόλου συνεπής φοιτητής, ενώ το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς αρραβωνιάστηκε τη Τζένη Βεστφάλεν. Όντας φοιτητής δεν ασχολείται με τα πολιτικά, ενώ όταν μετακομίζει στο Βερολίνο εισχωρεί στους κύκλους της διανόησης όπου κυρίαρχος αυτών είναι ο Γκέοργκ Χένγκελ.

Στο Βερολίνο αποφασίζει να αφήσει πίσω του τον γεμάτο γλέντι και σπατάλες βίο που έκανε στη Βόννη και αφιερώνεται στη συγγραφή, όχι όμως φιλοσοφικών βιβλίων αλλά ποίησης. Το 1838 σε ηλικία 20 ετών χάνει τον πατέρα του, ενώ παράλληλα αποτυγχάνει στην ποίηση. Ο συνδυασμός αυτών οδηγούν τον Καρλ Μαρξ σε κατάθλιψη. Τότε είναι που σταματάει να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του και αφιερώνεται στην Φιλοσοφία.

Παρ’ όλα αυτά δυσκολεύεται στην εύρεση εργασίας, ενώ η οικονομική κατάσταση της οικογενείας του δυσχεραίνει όλο και περισσότερο. Μάλιστα ο ίδιος έχει ασπαστεί τον αθεϊσμό, γεγονός που «ναυαγεί» το σχέδιο να καταλάβει έδρα καθηγητή σε Πανεπιστήμιο, προκειμένου να μπορέσει ο φίλος του Μπάουερ αργότερα να του βρει θέση υφηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Στην αναζήτησή του για εργασία δύο φίλοι από τον «Κύκλο των Καθηγητών» του προσφέρουν δουλειά το 1842 στην «Εφημερίδα του Ρήνου». Εκεί εργάζεται ως δημοσιογράφος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι του πήρε 5 μήνες για να γράψει το πρώτο του άρθρο , καθώς και ότι όταν αυτό γράφτηκε, πέρασε απαρατήρητο. Ωστόσο, η εφημερίδα δεν πήγαινε πολύ καλά από άποψη κυκλοφορίας και έτσι ο Καρλ Μαρξ προήχθη στη θέση του διευθυντή. Μέσα από αυτή την θέση αποφασίζει πρώτα απ’ όλα να διαμαρτυρηθεί για τη λογοκρισία.

Το 1843 συνδέεται με τον Φρίντριχ Ένγκελς, με τον οποίο θα παραμείνουν καλοί φίλοι ως και τον θάνατο του Καρλ Μαρξ. Ένα χρόνο αργότερα γνωρίζει το Μπακούνιν, ενώ την ίδια περίοδο οι Γερμανοί ηγεμόνες αντιδρούν έντονα στα δημοσιεύματα του θεωρώντας τα προκλητικά. Αυτοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον αφανίσουν, ενώ πλέον τον ακολουθεί σε κάθε βήμα του η σύζυγός του, Τζένη.

Το Σεπτέμβριο του 1843 πηγαίνει μαζί με τον φίλο του Ένγκελς στην Αγγλία για να μελετήσουν από κοντά την κατάσταση των εργατών και επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες γράφουν το έργο «Η γερμανική ιδεολογία». Έπειτα, γίνεται από κοινού απόπειρα δημιουργίας ενός κομμουνιστικού κινήματος, αλλά ο πρέσβης στο Βέλγιο αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο ζητάει την εκτόπιση του συγκεκριμένου διδύμου.

Ο Μαρξ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις εργατικές οργανώσεις σε Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία. Τότε είναι που ο «Σύνδεσμος των Δικαίων» τον καλεί στο Λονδίνο για να αναδιοργανώσει αυτή τη «μυστική εταιρεία, πρόσκληση την οποία ο Μαρξ αποδέχεται και τον Ιούνιο του 1847 παρευρίσκεται στο συνέδριο του «Συνδέσμου των Δικαίων».

Από τις εργασίες του συνεδρίου προκύπτουν κάποιες σημαντικές αλλαγές και έξι μήνες μετά ο Σύνδεσμος του αναθέτει τη σύνταξη του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου», το οποίο ο Μαρξ ολοκληρώνει το 1848.

Την ίδια χρονιά συλλαμβάνεται στις Βρυξέλλες μαζί με τη σύζυγό του. Αποφυλακίζεται, όμως, σε λίγες ημέρες και μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου έχει κηρυχθεί επανάσταση. Τα γεγονότα φέρνουν θύελλα αλλαγών, η οποία φτάνει ως την Αυστρία και την Φρανκφούρτη.

Έπειτα, ο Καρλ Μαρξ φτάνει στην Κολονία, όπου κατηγορείται για αδικήματα Τύπου και ένοπλη αντίσταση κατά της αρχής. Παράλληλα, κατηγορείται και από ορισμένα μέλη του Συνδέσμου ως «μυστικό όργανο της κεφαλαιοκρατικής αριστοκρατίας».

Τον Μάιο του 1849 καταφεύγει και πάλι στη Γαλλία, όπου πλέον η επανάσταση έχει κατασταλεί. Το 1850 η κόπωση από τους ατελέσφορους δεκαετείς αγώνες είναι εμφανής – και σ’ αυτόν και στο κίνημα. και έτσι αποχωρεί οριστικά από την πολιτική φεύγοντας μάλιστα από το Σύνδεσμο φτωχός και άνεργος. Έτσι, η έλευση του τέταρτου παιδιού του τον βρίσκει σε άθλια οικονομική κατάσταση και ο ίδιος αφιερώνεται στην συγγραφή προκειμένου να βιοποριστεί. Τότε είναι που αφιερώνεται στη συγγραφή του μεγαλύτερου και ενός εκ των σημαντικότερων έργων του που ονομάζεται «Το Κεφάλαιο».

Ο Καρλ Μαρξ απέκτησε συνολικά 7 παιδιά με την αγαπημένη του σύζυγο Τζένη Μαρξ, αλλά δεν έφτασαν όλα στην ενηλικίωση. Η σύζυγός του πέθανε από καρκίνο το 1878, ενώ ο ίδιος πέθανε στις 14 Μαρτίου 1883 στο Λονδίνο. Ο Καρλ Μαρξ αν και πλέον θεωρείται ως ένας εκ τους σημαντικότερους φιλοσόφους και διανοητές της ανθρώπινης ιστορίας, πέθανε χωρίς καμία αναγνώριση και τάφηκε 3 μέρες μετά τον θάνατό του ως άπατρις στο Λονδίνο.

 

 


Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.