Χατίρι της ΕΕ στην Τουρκία για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που προσγειώνονται στην Κύπρο | piperata.gr Skip to main content
 Χατίρι της ΕΕ στην Τουρκία για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που προσγειώνονται στην Κύπρο

Χατίρι της ΕΕ στην Τουρκία για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που προσγειώνονται στην Κύπρο

Η Τουρκία με υπόγειες ενέργειές της και έωλα επιχειρήματα κατάφερε να ακυρώσει την στάθμευση πυροσβεστικών αεροσκαφών σε κυπριακά αεροδρόμια.

 

Με το επιχείρημα ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι τα αεροπλάνα θα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή (σ.σ.: εάν απατηθεί) η ΕΕ αποφάσισε να αποστείλει μεν τα αεροσκάφη αλλά να σταθμεύουν στη βρετανική βάση της Κύπρου, που σύμφωνα με τις συμφωνίες εγκαθίδρυσης θεωρείται βρετανικό κυρίαρχο έδαφος.

 

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»

 

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, που δημοσιεύονται στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» έχουν ως εξής: «Πολλά ερωτηματικά αλλά και έντονη δυσφορία καθώς και οργή προκαλεί το γεγονός ότι τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair που εξασφάλισε πρόσφατα η Κυπριακή Δημοκρατία με συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. για τη φετινή θερινή περίοδο, θα σταθμεύουν στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου αντί στο αεροδρόμιο Πάφου.
Η άφιξη των δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαΐου. Τα αεροσκάφη θα επιχειρούν από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

 

Κύριος σκοπός της διαδικασίας εξασφάλισης των δύο πρόσθετων σημαντικών πυροσβεστικών εναέριων μέσων είναι να ενισχύσουν έγκαιρη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αλλά και την πρόληψη αφού θα πραγματοποιούν περιπολίες έτοιμα να δράσουν άμεσα όπου υπάρχει πυρκαγιά. Επίσης, αποτελούν προπομπό του σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός εκ των κέντρων του συστήματος rescEU.
 

Τα δύο μεγάλα ερωτήματα

 

Το θέμα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό εάν λάβει κανείς υπόψη ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης και τα αεροσκάφη αυτή θα έρθουν στην Κύπρο με συγχρηματοδότηση της ΕΕ από τη οποία η Τουρκία  δεν είναι μέλος. Και τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι:
1. Με πιο σκεπτικό η ΕΕ αποφάσισε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να μην σταθμεύσουν στο κρατικό αεροδρόμιο της Πάφου;
2. Γιατί αποφάσισε να σταθμεύσουν εκτός ΕΕ, στη βρετανική βάση αφού η Βρετανία δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ;»


Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

WebTV