Ποια ηχηρά ονόματα επικράτησαν στο Χρηματιστήριο από το 2010 (pic-δείκτες) | piperata.gr Skip to main content
Χρηματιστήριο

Ποια ηχηρά ονόματα επικράτησαν στο Χρηματιστήριο από το 2010 (pic-δείκτες)

Η δεκαετία που ακολούθησε το 2010, όταν υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης και η Ελλάδα εισήλθε στο πρώτο μνημόνιο, έφερε μεγάλες ανατροπές όσον αφορά στα ονόματα και τις εταιρείες που επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

 

Γράφει ο Νίκος Κ. Αυγέρης

 

Μέσα στη δεκαετία που ακολούθησε οι εξελίξεις διαδέχθηκαν η μία την άλλη. Η εικόνα στο «ταμπλό» πιστοποιεί ως ένα βαθμό τις ανατροπές, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την πορεία των αποτιμήσεων, ενώ δείχνει ποια ηχηρά ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών, ανήκουν στους κερδισμένους και χαμένους.

Ο Γενικός Δείκτης τον Μάιο του βρισκόταν στις 1.600 μονάδες, ενώ στην ανατολή του 2020 έδειχνε στις 900 μονάδες περίπου.

Σε ετήσια βάση την τελευταία χρονιά της δεκαετίας, ο χαρακτηριστικότερος Δείκτης της ελληνικής αγοράς έκανε άλμα 49,47% που ήταν μια από τις ισχυρότερες αποδόσεις σε διεθνές επίπεδο. Γεγονός που για πολλούς εξέφραζε την πεποίθηση ότι η χώρα αφήνει πίσω τις βαθύτατα τραυματικές συνέπειες της πολύχρονης κρίσης και ξαναμπαίνει σε τροχιά κανονικότητας, αν και υπήρχαν προβλέψεις για παγκόσμια ύφεση και νέα οικονομική κρίση, πριν καν κάνει την εμφάνιση του ο κορωνοϊός.

 

Η δε πανδημία που ακολούθησε, ήρθε να επιβεβαιώσει με βίαιο τρόπο τις αρνητικές προβλέψεις. Κι αυτό φυσικά αποτυπώθηκε με τη «βουτιά» του Γενικού Δείκτη στον ΧΑ (όπως συνέβη και σε όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη), καταγράφοντας απώλειες 34,1% από την αρχή του 2020, πέφτοντας στις 604,05 μονάδες. Δηλαδή, σχεδόν 63% χαμηλότερα σε ορίζοντα δεκαετίας. Με τη νέα κρίση, πλέον, οι όποιες θετικές προσδοκίες να καταγκρεμνίζονται και η αβεβαιότητα για την «επόμενη μέρα» να επιτίνεται.

 

Στις αρχές του 2010 υπήρχαν 32 εισηγμένες με αξία άνω των 160 εκατ. ευρώ η κάθε μία στο ελληνικό χρηματιστήριο. Από τις εταιρείες αυτές που και σήμερα είναι στην ελληνική αγορά,14 καταγράφουν άνοδο στις τιμές των μετοχών τους και 18 βρίσκονται σε πτώση, χωρίς ωστόσο να συνυπολογίζονται τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίου, που σε αρκετές εταιρείες βελτιώνουν σημαντικά τις δεκαετείς επιδόσεις τους.

 

Καρέλιας, Σαράντης και Βακάκης στην κορυφή

Στην κορυφή των αποδόσεων βρίσκεται η μετοχή της «Καρέλιας», η οποία έχει ενισχυθεί κατά 320% περίπου. Ενδεικτικό είναι ότι και από την αρχή της χρονιάς και μάλιστα εν καιρώ πανδημίας, δείχνει να διαθέτει αμυντική συμπεριφορά, αφού οι απώλειες είναι μόνο 5,8%.

 

Το εντυπωσιακό είναι στο πέρασμα των χρόνων η χρηματιστηριακή αξία της καπνοβιομηχανίας, συμφερόντων της ευρύτερης αλλά και διχασμένης οικογένειας Καρέλια, έχει ανέβει από τα 170,5 στα 717,6 εκατ. ευρώ.

Στη δεύτερη θέση με άνοδο 288,38% βρίσκεται η μετοχή της εταιρείας Σαράντης, συμφερόντων των φερώνυμων αδελφών Γρηγόρη και Κυριάκου.

Μάλιστα, από την αρχή του έτους η μετοχή είναι οριακά σε χαμηλότερα επίπεδα (-0,35%), καθώς το 95% των προϊόντων της εταιρείας διανέμεται μέσω σούπερ μάρκετ και φαρμακείων, χωρίς να έχει πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα.

Έτσι, η κεφαλαιοποίηση της Σαράντης είναι στα 593,2 εκατ. ευρώ, όταν πριν από δέκα χρόνια ,ήταν στα 168,3 εκατ. ευρώ.

Σαράντης

 

Η Jumbo του Απόστολου Βακάκη έχει την τρίτη καλύτερη απόδοση, αφού η μετοχή έχει ανέβει 231,99% στη δεκαετία. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια του 2020 έχει γράψει απώλειες 22,96%. Το συντηρητικό επιχειρηματικό μοντέλο που επί χρόνια ακολουθεί η εταιρεία, σε συνδυασμό με τα τεράστια αποθέματα ρευστότητας που έχει (στα 819 εκατ. ευρώ βρίσκεται το κεφάλαιο κίνησης), σαφώς και λογίζονται ως ισχυρά χρηματιστηριακά και οικονομικά αντισώματα απέναντι στη νέα κρίση, που πάντως μόλις άρχισε.

 

Η χρηματιστηριακή αξία της Jumbo είναι τώρα στα 1,9 δισ., ενισχυμένη κατά περίπου 1,4 δισ. στη δεκαετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατακόρυφη αύξηση της «εμβέλειας» Βακάκη, συναγωνίζεται εκείνες της πολυεθνικής Coca Cola και του ΟΤΕ, που είναι ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας της αγοράς.

Βακάκης

 

Να τονιστεί ότι μεσούσης της δημοσιονομικής κρίσης, η Coca Cola, συμφερόντων της οικογένειας του κυπριακής καταγωγής και βρετανικής υπηκοότητας Γιώργου Δαυίδ, μετέφερε την έδρα της στην Ελβετία. Έτσι, η μετοχή διαπραγματεύεται δευτερογενώς στο χρηματιστήριο της Αθήνας, έχοντας άνοδο 24,18% στη δεκαετία.

Το γεγονός ότι η Coca Cola είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία, η άνοδος αυτή μεταφράζεται σε αύξηση της κεφαλαιοποίησης της κατά 1,6 δισ. ευρώ. Κι όλα αυτά με καταμετρημένες τις απώλειες του 28,04% που έχει η μετοχή από την αρχή του 2020.

Κατά 1,5 δισ. ευρώ έχει αυξηθεί η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ μέσα στη τελευταία δεκαετία. Χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Μιχάλης Τσαμάζ έχει αναλάβει τα διοικητικά ηνία και έχει αναμορφώσει σε καταλυτικό βαθμό τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο, που ελέγχεται από τη γερμανική Deutsche Telecom.

Να σημειωθεί ότι χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα, η μετοχή του ΟΤΕ καταγράφει άνοδο 45,11% στη δεκαετία, αν και από την αρχή του 2020 υποχωρεί κατά 19,92% στο ελληνικό χρηματιστήριο. Εν τούτοις, παρουσιάζει ισχυρότερες αντιστάσεις, σε σχέση πάντα με το μέσο όρο της ελληνικής αγοράς.

 

Οι κινήσεις Βαρδινογιάννη, Περιστέρη, Μυτιληναίου

Σημαντικά ενισχυμένη εμφανίζεται και η Motor Oil, η επιχειρηματική «ναυαρχίδα» των δραστηριοτήτων της οικογένειας του Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Σε ορίζοντα δεκαετίας και παρά τις πιέσεις που δέχεται από την αρχή του 2020 (38,71%), η μετοχή βρίσκεται 63,31% υψηλότερα. Στην πραγματικότητα τα κέρδη είναι αισθητά μεγαλύτερα, αν προστεθούν και τα μερίσματα που έχουν διανεμηθεί σε όλα αυτά τα χρόνια. Η χρηματιστηριακή αξία της «ναυαρχίδας» βρίσκεται στα 1,4 δισ. ευρώ, ήτοι αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου από το 2010.

 

Ο επιχειρηματικός όμιλος της οικογένειας Βαρδινογιάννη στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει μεγαλώσει το επιχειρηματικό του αποτύπωμα στην ελληνική αγορά, διευρύνοντας την παρουσία του στον ευρύτερο τομέα της ενέργειας, των τραπεζών ( με την Optima Bank), αλλά και των Media μετά την πρόσφατη εξαγορά της τηλεόρασης του Alpha, από τον Δημήτρη Κοντομηνά (2019).

Βαρδινογιάννης

 

Ισχυρότερος έχει βγει και ο επιχειρηματικός όμιλος του «νέου μεγαλοεργολάβου» Γιώργου Περιστέρη. Στη διάρκεια της δεκαετίας η μετοχή της ΤΕΡΝΑ ενεργειακής έχει ενισχυθεί κατά 128,57%, έχοντας προσθέσει άλλα 551,4 εκατ. ευρώ στη χρηματιστηριακή της αξία, η οποία σήμερα βρίσκεται στα 946,5 εκατ. ευρώ.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μέσα στη δύσκολη εφετινή χρονιά, η μετοχή της δραστηριοποιούμενης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ΤΕΡΝΑ, έχει ανέβει 8,49%. Όντας το μοναδικό «χαρτί» από τα συνολικά 32 που καταγράφει κέρδη.

Από την άλλη πλευρά και ο μητρικός όμιλος της ΓΕΚ κινείται ανοδικά. Με τη δική του μετοχή να έχει ανέβει 54,64% ,ή κατά 277,8 εκατ. ευρώ με όρους κεφαλαιοποίησης. 

Περιστέρης

 

Οι πυκνές και σημαντικές κινήσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου είναι από αυτές που επίσης αποδίδουν καρπούς. Ο αναμορφωμένος επιχειρηματικός όμιλος «Μυτιληναίος» στον οποίο έχει ενσωματωθεί η ΜΕΤΚΑ, έχει σήμερα χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η μετοχή βρίσκεται 90,09% υψηλότερα σε ορίζοντα δεκαετίας, παρά τις απώλειες του 27,81% που έχει καταγράψει από την αρχή του 2020.

Μυτιληναίος

 

Καταφανώς μέσα στα 10 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το πρώτο μνημόνιο, οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν μακράν το πλέον αδύναμο κρίκο της χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι απώλειες είναι στο 99,9% σε σχέση με τις αναπροσαρμοσμένες τιμές τους, λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων που έγιναν. Μέσα στο καμίνι της κρίσης άλλαξαν πολλά στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στις οποίες μια σειρά ιστορικών στελεχών δεν υπάρχουν πια σε θέσεις ευθύνης (Κωστόπουλος, Σάλλας, Μαντζούνης, Νανόπουλος, Καραμούζης).

 

Από τον Σπύρο Λάτση στον… Σωκράτη Κόκκαλη

Σε επίπεδο μετόχων, η ηχηρότερη αποχώρηση ήταν αυτή του Έλληνα κροίσου Σπύρου Λάτση, ο οποίος δαπάνησε περί τα 2 δισ. ευρώ για να δημιουργήσει την πάλαι ποτέ πανίσχυρη Eurobank, από την οποία και έφυγε (πριν από τις ανακεφαλαιοποιήσεις) με απώλειες που υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ τουλάχοιστον.

Να σημειωθεί, εν τούτοις, πως ο ίδιος φρόντισε να ενισχύσει τη θέση του στα ΕΛΠΕ, δαπανώντας περί τα 150 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, η μετοχή τψν οποίων πάντως έχει υποχωρήσει κατά 23,39%.

Οι απώλειες πάντως υπερκαλύπτονται, αν φυσικά υπολογιστούν τα μερίσματα που έχουν διανεμηθεί.

Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι από την αρχή του έτους και ειδικά εν μέσω πανδημίας, μετά από αρκετές άστοχες κινήσεις και επιλογές (έχουμε αναφερθεί με εκτενή και λεπτομερή αποκλειστικά ρεπορτάζ), τα ΕΛΠΕ έχουν καταγράψει απώλειες που υπολογίζονται σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ!

Ομολογουμένως, άλλωστε, το κέντρο βάρους των κινήσεων Λάτση έχει πέσει στο εμβληματικό έργο της αξιοποίησης του Ελληνικού (ειδικά μετά την αλλαγή κυβέρνησης(, με τον Έλληνα επιχειρηματία να έχει εισφέρει 329 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 650 εκατ. που «σήκωσε» η Lamda Development.

H μετοχή της οποίας έχει ενισχυθεί κατά 88,74%, ενώ στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης συνυπολογίζεται και η ΑΜΚ.

 

Λάτσης

 

Από τις ανακατατάξεις που επακολούθησαν από το φθινόπωρο του 2009, ειδικά δε από τις αρχές του 2010, σαφώς αποδυναμωμένος βγήκε ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος πάντως τα τελευταία χρόνια έδειξε ότι επανακάμπτει, επενδύοντας και σε άλλους κλάδους. 

Την άνοιξη του 2010 η πολυαγαπημένη του Intralot είχε χρηματιστηριακή αξία 476,8 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα βρίσκεται βυθισμένη στα 19,4 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 457,4 εκατ. ευρώ χαμηλότερη.

Επιπρόσθετες απώλειες ύψους 56 εκατ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση μετράει και ο όμιλος της leg;omenhw ναυαρχίδας του «Intracom», κάτι που καταδεικνύει το πόσο δύσκολη είναι επανάκαμψη του εν λόγω επιχειρηματία, ο οποίος πάντως, αν και κατά 10 έτη μεγαλύτερος, κι έχοντας δεχθεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα με την απώλεια του Σωκράτη Junior, έχει πάντα τον τρόπο να βρίσκει λύσεις και να κάνει νέα deals.

Μπορεί να άλλαξε η κυβέρνηση, με την οποία έδειξε ότι μπορεί να ευνοηθεί, όμως, ουδείς μπορεί να τον ξεγράψει τόσο εύκολα, ενώ παραδοσιακά πάντα είχε σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Κι ας είναι προσαρτημένη η εν λόγω οικογένεια με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, με τον οποίο η πρόσφατη σύγκρουση του, ασφαλώς δεν είχε ως αιτία τον Ολυμπιακό, αλλά το πολιτικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο και των σύο πλευρών.

Η Ιντραλότ ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι έχει στους ώμους της βάρη ύψους 750 εκατ. ευρώ μετά τις δυο ομολογιακές εκδόσεις που έκανε.

Κόκκαλης

 

Μέσα στη διάρκεια της δεκαετίας, τεράστια είναι τα πλήγματα και για τον όμιλο της MIG. To επιχειρηματικό δημιούργημα του πάλαι ποτέ Ανδρέα Βγενόπουλου, αποτιμάται σήμερα στα 951,4 εκατ. ευρώ λιγότερα από την άνοιξη του 2010. Στον κύκλο της απομείωσης συγκαταλέγεται και η ακτοπλοϊκή Αttica.

Ανατρεπτικές όμως ήταν και οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρα, όπου η πλευρά Μπόμπολα αποκαθηλώθηκε από τη διοίκηση, η οποία πέρασε στα χέρια των αδελφών Καλλιτσάντση. Με τη χρηματιστηριακή αξία του επιχειρηματικού ομίλου να έχει πέσει από τα 536,3 στα 173,6 εκατ. ευρώ σήμερα.

Απώλειες εφάμιλλες των τραπεζών καταγράφει στη δεκαετία και η Frigoglass συμφερόντων του ομίλου Δαυίδ, από την οποία έχει εξανεμιστεί χρηματιστηριακή αξία 350,2 εκατ. ευρώ.

Πέραν τούτων σε τροχιά μεγάλων ή μικρότερων απωλειών κινούνται η ΔΕΗ, ο Φουρλής, αλλά και η ΕΧΑΕ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι το δρόμο της Coca Cola για τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό έχουν ακολουθήσει τόσο η Βιοχάλκο της οικογένειας Στασινόπουλου, όσο και ο Τιτάνας των οικογενειών Κανελλόπουλου - Παπαλεξόπουλου. Με τη τσιμεντοβιομηχανία να μετράει απώλειες 451,1 εκατ. ευρώ, στην κεφαλαιοποίησή της.

Στασινόπουλος

 

 Σημαίνουσα εξέλιξη μέσα στην τελευταία δεκαετία, ήταν καταφανώς και η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, τον έλεγχο του οποίου έχει τώρα ο επιχειρηματικός όμιλος του Τσέχου Κάρελ Κόμαρεκ. Πλαισιωμένος και από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια των Γιώργου Μελισσανίδη και Χρήστου Κοπελούζου.

Η αποτίμηση του ΟΠΑΠ έχει υποχωρήσει σε ορίζοντα δεκαετίας, αλλά αν ληφθούν υπόψη τα μερίσματα, τότε το ισοζύγιο είναι θετικό. Θετικό έως τώρα είναι και το χρηματιστηριακό ισοζύγιο της Αεροπορίας Αιγαίου του Ευτύχη Βασιλάκη, πλην όμως η εταιρεία έχει τα δύσκολα μπροστά της.

Βασιλάκης

Σε κάθε περίπτωση και μέσα σε αυτό τον κύκλο των εξελίξεων που ακολούθησαν από το 2010 έως και σήμερα, δηλαδή μετά από το πρώτο μνημόνιο, η Folli των Κουτσολιούτσων, ήταν ότι χειρότερο γνώρισε η αγορά.
Η αμαρτωλή εταιρεία που ανήγαγε την απάτη σε επιστήμη, την άνοιξη του 2010 είχε χρηματιστηριακή αξία 243,3 εκατ. ευρώ. Στις 4 Μαΐου του 2018 όταν και άρχισε να αποκαλύπτεται το σκάνδαλο μετά από δημοσιογραφική και ερευνητική συνδρομή και του PIPERATA.GR, είχε βρεθεί λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ.

Πίνακας

 

*Με σημαντικές χρηματιστηριακές πληροφορίες και από το mononews.grAdd new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV