Τατάρ: «Εχθρική κίνηση η κοινή διακήρυξη Κύπρου - Ελλάδος - Γαλλίας - ΗΑΕ - Αιγύπτου» | piperata.gr Skip to main content
ersin tatar

Τατάρ: «Εχθρική κίνηση η κοινή διακήρυξη Κύπρου - Ελλάδος - Γαλλίας - ΗΑΕ - Αιγύπτου»

Τα δικαιώματα που έχουν οι Ε/κ τα έχουν και οι Τ/κ στην ανατολική Μεσόγειο και δεν πρόκειται να υποκύψουν σε προσεγγίσεις που το παραβλέπουν αυτό, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος χαρακτηρίζει την κοινή χθεσινή διακήρυξη Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και ΗΑΕ, για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας «μακριά από την αντίληψη της συνεργασίας και την πραγματικότητα, απαρχαιωμένη και εχθρική κίνηση».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ είπε ότι, ενώ ολόκληρος ο κόσμος κάνει προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού, κάποιες δυνάμεις και οι εκπρόσωποί τους στην περιοχή προσπαθούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα του «τ/κ λαού» και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με ύπουλο – όπως ανέφερε – τρόπο.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, η Γαλλία και τα ΗΑΕ δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή και η συνεργασία τους με την Ελλάδα, την «ε/κ διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, και την Αίγυπτο είναι ένα στοιχείο που δεν δείχνει καλές προθέσεις.

«Κάποιοι, αυξάνουν τη δόση εχθρότητας προσπαθώντας να χαλάσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, αλλά αυτό δεν έχει κανένα όφελος ούτε γι’ αυτούς, ούτε για την περιοχή». Αυτό που πρέπει να γίνει, συνεχίζει, είναι ο δρόμος της συνεργασίας και να μην  παραβλέπονται τα συμφέροντα των Τ/κ και της Τουρκίας στην περιοχή.

Αυτό που πρέπει να γίνει, προσθέτει, είναι η «ε/κ διοίκηση» να μπει σε διάλογο με την Τουρκία και το ψευδοκράτος.

Τατσόι: Η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι μια θάλασσα που μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε

Στο μεταξύ και ο λεγόμενος «υπουργός Ενέργειας» του ψευδοκράτους, Χασάν Τατσόι, σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, αντιδρά στην κοινή διακήρυξη των 5 κρατών για την ανατ. Μεσόγειο, λέγοντας ότι «η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι μια θάλασσα που μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε. Μην το ξεχνάτε ποτέ».

Καταφέρθηκε εναντίον του ελληνικού λόμπι και πάλι (Ελλήνων και Κυπρίων),  το οποίο επιδιώκει να αυξήσει την ένταση στην περιοχή, όπως ισχυρίστηκε.

«Αυτό το καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα και από τα κράτη που προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους. Δεν πρόκειται ποτέ αυτά τα κράτη, ανάμεσά στα οποία η Αίγυπτος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση στην ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας τα δικαιώματα του τ/κ λαού και της Τουρκίας», είπε.

Το ερώτημα είναι σαφές, επισημαίνει ο Τ/Κ πολιτικός, «Τί σκοπεύει η Ε/Κ διοίκηση σύροντας στην περιοχή κράτη που δεν συνεισφέρουν σε τίποτα άλλο παρά στην ένταση; Η Ε/Κ διοίκηση πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με τη βοήθεια κρατών που ενεργούν με αποικιοκρατική αντίληψη. Εάν η Ε/Κ διοίκηση θεωρεί ότι είναι ισχυρή στην περιοχή με το να ποζάρει σε πολεμικά πλοία κρατών όπως η Γαλλία, κάνει μεγάλο λάθος», υποστήριξε ο Χασάν Τατσόι, ο οποίος φτάνει να προειδοποιεί μάλιστα του Ε/Κ να μην κυνηγούν μάταια όνειρα.

«Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους στην ανατολική Μεσόγειο και την Γαλάζια Πατρίδα. Δεν πρόκειται να γίνει καμία υποχώρηση σε αυτό», ανέφερε.

 


Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.