Κωνσταντίνος Μίχαλος: Επόμενη μεγάλη πρόκληση η καταπολέμηση της ανεργίας | piperata.gr Skip to main content
Κωνσταντίνος Μίχαλος: Επόμενη μεγάλη πρόκληση η καταπολέμηση της ανεργίας

Κωνσταντίνος Μίχαλος: Επόμενη μεγάλη πρόκληση η καταπολέμηση της ανεργίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει στις πρόσφατες εαρινές εκτιμήσεις της, ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα εκτιναχθεί στο 19,9% φέτος, υπολογίζοντας σε ένα κύμα 160.000 ανέργων λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Εάν η πρόβλεψη αυτή επαληθευτεί, η χώρα μας θα βρεθεί τους επόμενους μήνες αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας την τελευταία δεκαετία. 

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος*

 

Για να περιοριστεί ο κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς εργασίας, χρειάζεται άμεση και αποτελεσματική αντίδραση, ενταγμένη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Είναι κατ’ αρχήν απαραίτητη η στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση, με μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, η εφαρμογή πολιτικών επιδότησης της εργασίας με αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων, καθώς και η παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτερα δράσεις για τη διευθέτηση των θεμάτων τηλε-εργασίας, για την αναβάθμιση του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και του συστήματος δια βίου εκπαίδευσης με στόχο την ενίσχυση και προσαρμογή των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Εξίσου απαραίτητο είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Χρειάζονται, στο πλαίσιο αυτό, σοβαρά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, επιμόρφωσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος της περιθωριοποίησης και να διευκολυνθεί η επανένταξη των ανέργων στην παραγωγή.

 

Παράλληλα, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, με σκοπό τη δημιουργία νέων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα. Σημαντικό εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ταχύρρυθμη υλοποίηση ενός σοβαρού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και ΣΔΙΤ, προκειμένου να προκηρυχθούν άμεσα νέα έργα. Θα πρέπει, επίσης, να δοθούν νέα κίνητρα για την προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων, με έμφαση σε τομείς στους οποίους η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν όχι μόνο νέες, αλλά και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Μεταξύ αυτών είναι η έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων και η παραγωγή γενοσήμων, η πράσινη ενέργεια, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, ο τουρισμός, με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών όπως ο ιατρικός τουρισμός, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κ.ά.

 

Η καταπολέμηση της ανεργίας είναι η επόμενη δύσκολη μάχη, που θα κληθούμε να δώσουμε στους επόμενους μήνες. Είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσουμε, κάνοντας ό,τι και για όσο χρειαστεί, επιστρατεύοντας όλους τους πόρους, τα εργαλεία και τη γνώση που έχουμε στη διάθεσή μας.

 

* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και αρθρογράφος του PIPERATA.GRAdd new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV