Οριοθέτηση ΑΟΖ με Ισραήλ θέλει η Τουρκία ως απάντηση στην «συμμαχία του κακού» | piperata.gr Skip to main content
ΑΟΖ

Οριοθέτηση ΑΟΖ με Ισραήλ θέλει η Τουρκία ως απάντηση στην «συμμαχία του κακού»

Νέα επικοινωνιακή προπαγάνδα ξεκίνησαν οι Τούρκοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζοντας χάρτες οριοθέτησης της τουρκικής ΑΟΖ με Λιβύη αλλά και με το Ισραήλ.

Ο χάρτης αυτός, εμφανίζεται ως απάντηση στην πενταμερή διακήρυξη των ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλάδας-Γαλλίας-Ισραήλ-ΗΑΕ την οποία ο Ερντογάν αποκάλεσε ως «συμμαχία του κακού».

Συγκεκριμένα -όπως αναφέρει το Sigmalive– το Eha Medya που ελέγχεται από την Τουρκική Κυβέρνηση παρουσίασε τον πιο κάτω χάρτη στην παράλογη προσέγγιση της πλάγιας οριοθέτησης της Τουρκίας με Λιβύη-Ισραήλ σημειώνοντας: «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να φαίνεται έτσι, μετά από μια πιθανή συμφωνία ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, η οποία αναφέρθηκε πρόσφατα από διάφορες πηγές.

Εάν πραγματοποιηθεί αυτή η συμφωνία, θα απογοητεύσει τη συμμαχία ΗΑΕ-Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Γαλλίας».

 

The situation in the East Med may seem like this, after a possible continental shelf agreement between Turkey and Israel which was recently mentioned by different sources.

If this agreement takes place, it will frustrate the UAE-Greek-Greek Cyprus-Egyptian and French alliance. pic.twitter.com/SyNb85utB9

— EHA News (@eha_news) May 12, 2020

 Oι Τούρκοι για να υποστηρίξουν τις πιο πάνω θέσεις τους, αναδημοσιεύουν ένα πρόσφατο tweet από τον επίσημο λογαριασμό του κράτους του Ισραήλ που ελέγχεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση χρήστη «αν η Τουρκία και το Ισραήλ θα γίνουν ποτέ ξανά φίλοι και σύμμαχοι όπως την δεκαετία του 90», ήρθε η απάντηση: «Είμαστε περήφανοι για τις διπλωματικές μας σχέσεις με την Τουρκία. Ελπίζουμε οι δεσμοί μας να γίνουν πιο δυνατοί στο μέλλον. Στέλνουμε όλη μας της αγάπη τους Τούρκους ακόλουθους!»

 

 

Altında çok fazla olumlu ment var. Samimi söylüyorum duygulandım. Bu millet kutsal ittifaka aç kardeşim... https://t.co/PJtcR0Wfu8

— Aaron Grejuva 🇮🇱 (@kutsalittifak31) May 12, 2020

 

Πάντως τον περασμένο Δεκέμβριο ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ με δηλώσεις του τοποθετήθηκε κατά του μνημονίου οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας Λιβύης

Στο θέμα έδωσε συνέχεια και το Ινστιτούτο Ρωσικών Σπουδών στην Άγκυρα γράφοντας μάλιστα πως «σύμφωνα με πληροφορίες το Ισραήλ θέλει να υπογράφει παρόμοια συμφωνία με την Τουρκία όπως αυτή με την Λιβύη».

 

İsrail’in Türkiye ile Libya’ya benzer kıta sahanlığı anlaşması imzalamak istediği bildirildi. pic.twitter.com/6jqFEpuERW

— Rusya Araştırmaları Enstitüsü (@rusencenter) May 12, 2020

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σενάρια και οι χάρτες μιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ κυκλοφορούν από τον περασμένο Ιούνιο.

χαρτηςΠέρυσι κυκλοφόρησε και το νέο βιβλίο του Επιτελάρχη της τουρκικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (Τ/ΓΕΝ), Υποναύαρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, με τίτλο «Η Λιβύη είναι γείτονας της Τουρκίας από τη Θάλασσα».

Ο Γιαϊτζί μπορεί να θεωρηθεί ο εγκέφαλος πίσω από τους τουρκικούς σχεδιασμούς επί χάρτου στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού προηγουμένως δημοσίευσε και σχετική μελέτη με θέμα «Το πρόβλημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία» (Dogu Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarinin PaylasIlmasi Sorunu ve Türkiye – Bilge Strateji, Volume 4, No: 6, Spring 2012). Ο ίδιος θεωρεί πως η γεωγραφική θέση της Τουρκίας καθορίζει το δικαίωμά της να σχεδιάζει διαγώνιες γραμμές για να οριοθετεί τις θαλάσσιες ζώνες της και να υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης όχι μόνο με τη Λιβύη αλλά και το Ισραήλ και τον Λίβανο.

Πηγή: sigmalive

 

 


Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
11 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

WebTV