Γράφιτι: Μία σύντομη ιστορία για την τέχνη του δρόμου (vid) | piperata.gr Skip to main content
Γκράφιτι

Γράφιτι: Μία σύντομη ιστορία για την τέχνη του δρόμου (vid)

Το graffiti είναι ένα κοινωνικό, νεανικό κίνημα που ξεκίνησε στις αρχές τις δεκαετίας του ’70 από τις κακόφημες γειτονιές τις Νέας Υόρκης. Από εκεί μεταφέρθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω των ανθρώπων και των έργων τους και έγινε τρόπος ζωής για πολλούς καλλιτέχνες ανά τον κόσμο.

Για να κατανοήσουμε το γκράφιτι, θα πρέπει να το παρατηρήσουμε ως μια μορφή αστικής τέχνης που συνήθως περιλαμβάνει την τοποθέτηση εικόνων, έκφρασης/άποψης, αλλά και τη δημιουργία πιο πολύπλοκων έργων ζωγραφικής σε δημόσιους χώρους. Θεωρείτε μια αντίδραση στο κατεστημένο, στην ησυχία των κατοίκων της πόλης, στη μουντάδα των τοίχων…

Η καταγραφή της ιστορίας του graffiti δείχνει τόσο πολύπλοκη όσο είναι άλλωστε και η ίδια η
τέχνη. 

Το κίνημα ξεκίνησε από πιτσιρικάδες ,που έγραφαν το όνομα τους ή κάποιο ψευδώνυμο σε τοίχους, ταχυδρομικά κουτιά , καρτοτηλέφωνα, υπόγειες διαβάσεις στο μετρό. Η αρχική ονομασία του ήταν hitting ή tagging. 

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την ανάπτυξή του ήταν ο ανταγωνισμός μεταξύ διάφορων ομάδων ή ατομικών καλλιτεχνών, που μέσω της τέχνης τους δημοσιοποιούσαν διάφορες δηλώσεις ή διαχώριζαν τις περιοχές τους.

Από τις πρώτες μέρες της εμφάνισης του «επικηρύχτηκε», με τους καλλιτέχνες του να διατρέχουν μεγάλους κινδύνους κατά την διάρκεια της τέλεσης των έργων τους.

Βανδαλισμός ή τέχνη;

Ας το πούμε έτσι – κάποιος ζωγράφισε το σπίτι σας. Φυσικά και δεν θα πρέπει είστε πολύ χαρούμενοι γι ‘αυτό. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει χωρίς την άδειά σας και έχετε φυσικά όλο το δικαίωμα αυτή του την κίνηση να την αποκαλέσετε βανδαλισμό. Θα  αισθανόσασταν όμως με τον ίδιο τρόπο αν βλέπατε ένα εντυπωσιακό, με πολλά χρώματα  γκράφιτι πάνω σε έναν κατά γενική ομολογία παλιό και ετοιμόρροπο τοίχο της πόλης;  

Οι δημοτικές αρχές πάντως δεν θα νοιαζόντουσαν για το ποιος έκανε το σχέδιο αυτό εσείς ή ο Πικάσο.

Αν το μόνο πρόβλημα του γκράφιτι είναι ο τόπος, γιατί να μην σκεφτόμαστε μια καθολική λύση του προβλήματος; Τι θα συνέβαινε αν ο σκοπός να γίνει η φωνή των νέων και η ζωντανή διακόσμηση της γκρίζας αστικής αρχιτεκτονικής είναι αυτό που έχει πραγματικά  σημασία; Σήμερα, υπάρχουν πολλά αστικά φεστιβάλ τέχνης σε όλο τον κόσμο, που δημιουργήθηκαν για να προωθήσουν την τέχνη του δρόμου και να ενθαρρύνουν τους νέους να συνεχίσουν να ονειρεύονται.
 

 


Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.