Σύστημα Μητσοτάκη και στο Εθνικό Θέατρο | piperata.gr Skip to main content
Εθνικό Θέατρο

Σύστημα Μητσοτάκη και στο Εθνικό Θέατρο

Την προσφιλή του τακτική να ανακοινώνει εκ των υστέρων- και κατ΄ επιλογήν φυσικά -  τις συναντήσεις του εκτός   Μαξίμου ακολούθησε και χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός ο οποίος μετέβη στο Εθνικό Θέατρο προκειμένου να παρακολουθήσει την πρώτη ανάγνωση των  «Περσών» που θα ανεβάσει στην Επίδαυρο  ο Λιγνάδης, τέλη Ιουλίου. Μαζί του κι η  Μενδώνη φυσικά , η υπουργός πολιτισμού,  η οποία  όλο το πρωί δεν μπορούσε να βγει από το γραφείο της επειδή απέξω στη  Μπουμπουλίνας  πάνω από  500  καλλιτέχνες, του θεάματος και του ακροάματος, της  ζητούσαν να παραιτηθεί επειδή τους εξαπάτησε με τα επιδόματα που  είχε υποσχεθεί.

 

Γράφει ο Μιχάλης Ι. Ασημάκης

 

 Η γελοιότητα έχει και συνέχεια, καθώς μεταξύ των βασικών συντελεστών του έργου είναι και η Λυδία Κονιόρδου, η πλέον ανύπαρκτη υπουργός  που πέρασε από τον  πολιτισμό αφού ούτως ή άλλως πατούσε το πόδι της 3-4 φορές την εβδομάδα στο γραφείο γιατί τις υπόλοιπες έπαιζε στο θέατρο!  Με αυτή λοιπόν συνομίλησε ο Μητσοτάκης για να δείξει πολιτική απλοχεριά και για να βάλει μια διάσταση εθνική  στη διάδοση των αρχαίων δραμάτων.   

 

Λοιπόν, ο Λιγνάδης είναι διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου από τον περασμένο Αύγουστο με απόφαση Μητσοτάκη, ο  Λιγνάδης  είναι σκηνοθέτης μιας εκ των ελάχιστων παραστάσεων που θα πάνε φέτος Επίδαυρο,  ο Λιγνάδης  είναι  «πρώτο βιολί» στους εορτασμούς για τους  25 αιώνες από τη  Ναυμαχία της Σαλαμίνας γεγονός το οποίο πραγματεύονται  οι αντιπολεμικοί «Πέρσες» και η Κονιόρδου  πρωταγωνίστρια. Το συστηματάκι είναι στεγανοποιημένο και δεν περισσεύει τίποτα για παρακάτω.   

 

Δεν χρειάζονται περισσότερα,  μόνο το επίγραμμα που ζήτησε ο Αισχύλος για τον τάφο του στο Γέλας της  Σικελίας: 

 

«Αἰσχύλον Εὐφορίωνος Ἀθηναῖον τόδε κεῦθει

μνῆμα καταφθίμενον πυροφόροιο Γέλας·

ἀλκὴν δ' εὐδόκιμον Mαραθώνιον ἄλσος ἄν εἴποι

καὶ βαθυχαιτήεις Μῆδος ἐπιστάμενος».

 

Δηλαδή, «Τον γιο του Ευφορίωνα τον Αθηναίο Αισχύλο  κρύβει νεκρόν το μνήμα αυτό της Γέλας με τα στάρια· την άξια νιότη του θα ειπεί του Μαραθώνα το άλσος κι ο Μήδος ο ακούρευτος οπού καλά την ξέρει». Πολεμιστής  ήταν ο άνθρωπος, τους Πέρσες πολέμησε  ένδοξα κι αυτός και τ’ αδέλφια του. Τ΄ άλλα τα ‘ριξε στην αιωνιότητα για να προσαρμοστούν  στην κάθε εποχή με τον δέοντα σεβασμό κι  όχι μέσα από κυκλώματα  και φτηνά κόλπα. 


Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.