Φως στο μυστήριο των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας: Ερευνητές εντόπισαν κείμενο σε "κενά" κομμάτια | piperata.gr Skip to main content
Χειρόγραφα Νεκράς Θάλασσας

Φως στο μυστήριο των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας: Ερευνητές εντόπισαν κείμενο σε "κενά" κομμάτια

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι τέσσερα κομμάτια από τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας που στεγάστηκαν στη βιβλιοθήκη John Rylands του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, τα οποία προηγουμένως θεωρήθηκαν κενά, περιέχουν στην πραγματικότητα κείμενο.

Η ανακάλυψη σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ είναι το μόνο ίδρυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο που διαθέτει επικυρωμένα κείμενα κειμένου των Νεκρών Θαλασσών. 

Τα κομμάτια της περγαμηνής είχαν βρεθεί σε ανασκαφή από αρχαιολόγους και δωρίστηκαν σε έναν Βρετανό ερευνητή κατά τη δεκαετία του 1950, γεγονός που ενίσχυσε την αυθεντικότητά τους σε μια εποχή που υποτιθέμενα κομμάτια από τα «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» αποδεικνύονται πλαστά.   
Με τον όρο «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» περιγράφεται μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα και αφορά μια συλλογή περίπου 900 Ιουδαϊκών χειρογράφων σε περγαμηνή και πάπυρο γραμμένα στην εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική γλώσσα, τα οποία ανακαλύφθηκαν σε σπήλαια και αρχαία ερείπια της ερήμου της Ιουδαίας.   

Κατά τις δεκαετίας του 1940 και του 1950 Βεδουίνοι και αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αυτά τα κείμενα στις σπηλιές του Κουμράν, μια τοποθεσία περίπου 12 μίλια ανατολικά της Ιερουσαλήμ στη Δυτική Όχθη, με θέα στη Νεκρά Θάλασσα.    

Η έρευνα

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε ως μέρος μιας χρηματοδοτούμενης από το Leverhulme μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο King's College London, μια συνεργασία μεταξύ του καθηγητή Joan Taylor (King's College London), του καθηγητή Marcello Fidanzio (Σχολή Θεολογίας του Λουγκάνο) και του Δρ Dennis Mizzi (Πανεπιστήμιο της Μάλτας). 

Σε αντίθεση με τις πρόσφατες περιπτώσεις πλαστογραφιών που θεωρούνται θραύσματα της Νεκράς Θάλασσας, όλα αυτά τα μικρά κομμάτια αποκαλύφθηκαν στις επίσημες ανασκαφές των σπηλαίων του Κουμράν και δεν πέρασαν ποτέ από την αγορά αρχαιοτήτων. 

Στη δεκαετία του 1950, τα θραύσματα δόθηκαν από την κυβέρνηση της Ιορδανίας στον Ρόναλντ Ριντ, εμπειρογνώμονα δέρματος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, ώστε να μελετήσει τη φυσική και χημική τους σύνθεση. Υποτίθεται ότι τα κομμάτια ήταν ιδανικά για επιστημονικές δοκιμές, καθώς ήταν κενά και σχετικά άχρηστα. 

Αυτά μελετήθηκαν και δημοσιεύθηκαν από τον Reed και τον μαθητή του John Poole, και στη συνέχεια αποθηκεύτηκαν με ασφάλεια. Το 1997 η Reed Collection δωρίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ με την πρωτοβουλία του καθηγητή Βιβλικής Κριτικής και Εξήγησης του Ράιλαντ, Τζορτζ Μπρουκ. Αυτά τα θραύσματα έχουν αποθηκευτεί στα κουτιά με ετικέτες του Reed στη βιβλιοθήκη The John Rylands και έκτοτε είναι σχετικά ανέγγιχτα. 

Κατά την εξέταση των θραυσμάτων για τη νέα μελέτη, ο καθηγητής Taylor θεώρησε πιθανό ότι ένα από αυτά περιείχε πράγματι ένα γράμμα, και ως εκ τούτου αποφάσισε να φωτογραφίσει όλα τα υπάρχοντα θραύσματα πάνω από 1 cm που φαίνονται κενά με γυμνό μάτι, χρησιμοποιώντας πολυφασματική απεικόνιση. 

51 θραύσματα απεικονίστηκαν μπροστά και πίσω. Έξι εντοπίστηκαν για περαιτέρω λεπτομερή έρευνα - από αυτά, διαπιστώθηκε ότι τέσσερις έχουν αναγνώσιμο κείμενο Εβραϊκών / Αραμαϊκών γραμμένο με μελάνι άνθρακα. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης κυρίαρχες γραμμές και μικρά υπολείμματα γραμμάτων σε άλλα θραύσματα. 

Το πιο σημαντικό κομμάτι έχει τα υπολείμματα τεσσάρων γραμμών κειμένου με 15-16 γράμματα, τα περισσότερα από τα οποία διατηρούνται μόνο εν μέρει, αλλά η λέξη Shabbat (Σάββατο) μπορεί να διαβαστεί με σαφήνεια. Αυτό το κείμενο μπορεί να σχετίζεται με το βιβλικό βιβλίο του Ιεζεκιήλ (46: 1-3). 


«Κοιτάζοντας ένα από τα θραύσματα με μεγεθυντικό φακό, νόμιζα ότι είδα ένα μικρό, ξεθωριασμένο γράμμα - ένα χαλασμένο, το εβραϊκό γράμμα« L »», δήλωσε ο καθηγητής Taylor.

 «Ειλικρινά, δεδομένου ότι όλα αυτά τα θραύσματα υποτίθεται ότι ήταν κενά και είχαν ακόμη κοπεί για μελέτες δέρματος, σκέφτηκα επίσης ότι θα μπορούσα να φανταστώ πράγματα. Αλλά τότε φαινόταν ίσως και άλλα θραύσματα να είχαν πολύ ξεθωριασμένα γράμματα. " 

«Με νέες τεχνικές για την αποκάλυψη αρχαίων κειμένων που είναι τώρα διαθέσιμες, ένιωσα ότι έπρεπε να ξέρουμε αν αυτά τα γράμματα θα μπορούσαν να εκτεθούν. Υπάρχουν μόνο λίγα σε κάθε θραύσμα, αλλά είναι σαν να λείπουν κομμάτια ενός παζλ που βρίσκετε κάτω από έναν καναπέ. "

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποιεί επί του παρόντος περαιτέρω έρευνες για αυτά τα θραύσματα σε συνεννόηση με τη βιβλιοθήκη John Rylands και τον καθηγητή Brooke, ως μέρος ενός μεγαλύτερου έργου που μελετά τα διάφορα τεχνουργήματα Qumran στη βιβλιοθήκη John Rylands. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν σε προσεχή έκθεση. 

« Είμαι πολύ ευγνώμων στην καθηγήτρια Joan Taylor και τους συναδέλφους της, και στο εξαιρετικό έργο των ειδικών απεικόνισής μας, που έφεραν στο φως αυτήν την εκπληκτική ανακάλυψη. Το Πανεπιστήμιο μας είναι πλέον το μοναδικό ίδρυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο που διαθέτει αυθεντικά κλασικά τμήματα των κυλίνδρων της Νεκράς Θάλασσας. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο ότι αυτά τα θραύσματα διατηρούνται εδώ στη βιβλιοθήκη The John Rylands, ένα από τα μεγαλύτερα αποθετήρια των κειμένων των Ιουδαίων-Χριστιανών στον κόσμο.  Είπε ο καθηγητής Christopher Pressler, Βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου John Rylands και Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ
 
Η εύρεση νέων αυθεντικών κομματιών από τα «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» θεωρείται κάτι σπάνιο πλέον. Η ιστορία των συγκεκριμένων κομματιών είναι καλά τεκμηριωμένη με τους ερευνητές να γνωρίζουν πως βρέθηκαν στο Σπήλαιο 4 στο Κουμράν, όπου μαζί με τα περισσότερα από τα «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» και χιλιάδες αποσπάσματα από περίπου 500 κείμενα.   

Πριν από μερικούς μήνες 16 κομμάτια από τα «Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας» που είχε αποκτήσει ένας Αμερικανός επιχειρηματίας έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού αποδείχθηκαν πλαστά, σύμφωνα με έρευνα των ειδικών. Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.