Λαγκάρντ: Ύφεση έως 8,7% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2020 | piperata.gr Skip to main content
Λαγκάρντ

Λαγκάρντ: Ύφεση έως 8,7% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2020

Μεγάλη ύφεση του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2020, προβλέπει η η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). 

 

Ειδικότερα, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η ζώνη του ευρώ θα βιώσει το 2020 μείωση κατά 8,7%, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.

 

«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης βιώνει μια άνευ προηγούμενου συρρίκνωση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομική κάμψη έχει ήδη φτάσει στο κατώτατο σημείο, αλλά η ανάκαμψη θα είναι αδύναμη», τόνισε η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ.

 

Η ίδια σημείωσε πως η πτώση του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα είναι πρωτοφανής και αποκάλυψε πως η ΕΚΤ προβλέπει ότι στο βασικό σενάριο το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2020.

 

Κατά την Κριστίν Λαγκάρντ το 2021 η ανάκαμψη του ΑΕΠ της ευρωζώνης δεν θα καλύψει τις απώλειες της προηγούμενης χρονιάς, ήτοι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,2% το 2021 και 3,3% το 2022.

 

Αλλά και για την εξέλιξη των τιμών την επομένη τριετία η Λαγκάρντ ήταν φειδωλή. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν υποτονικές λόγω της μεγάλης οικονομικής επιβράδυνσης και της πτώσης των τιμών των καυσίμων. Όπως είπε, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,3% εφέτος σε μέσα επίπεδα, στο 0,8% το 2021 και στο 1,3% το 2022.

 

Ερωτηθείσα για το ζήτημα που προέκυψε με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί μια καλή λύση, που δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, το δίκαιο της ΕΕ ή την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.

 

Ερωτηθείσα στη συνέντευξη Τύπου για την Ελλάδα και υψηλό χρέος της χώρας η επικεφαλής της ΕΚΤ απάντησε ευρύτερα. «Σε αυτό το σημείο που είμαστε δεν υπάρχει εναλλακτική από την έκδοση χρέους. Θα παρατηρήσω ότι η εξυπηρέτηση του χρέους που έχει μεγάλη σημασία για να μετρηθεί η βιωσιμότητα είναι σήμερα πολύ χαμηλό», είπε.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.