Νέες οδηγίες από ΠΟΥ: Υφασμάτινες μάσκες αντί για ιατρικού τύπου σε δημόσιους χώρους | piperata.gr Skip to main content
ΠΟΥ

Νέες οδηγίες από ΠΟΥ: Υφασμάτινες μάσκες αντί για ιατρικού τύπου σε δημόσιους χώρους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικαιροποίησε σήμερα συγκεκριμένες οδηγίες για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα συστήνει τις κυβερνήσεις να ζητήσουν από τους πολίτες να φορούν υφασμάτινες μάσκες αντί για ιατρικού τύπου στους δημόσιους χώρους.

Στις νέες αυτές οδηγίες, αφορμή για τις οποίες στάθηκαν ορισμένες μελέτες που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι μάσκες είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού και δεν θα πρέπει να δίνουν την ψευδή αίσθηση της πλήρους προστασίας.

«Συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν τους πολίτες να φορούν μάσκα. Και συγκεκριμένα, υφασμάτινη μάσκα, δηλαδή, όχι ιατρικού τύπου», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η χρήση της υφασμάτινης μάσκας συνίσταται κυρίως στα μέσα μεταφοράς, στα καταστήματα ή σε άλλους κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους.

Μολονότι ορισμένες χώρες συστήνουν ή καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας από υγιείς ανθρώπους σε δημόσιους χώρους, ο ΠΟΥ μέχρι τώρα έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις που να συνηγορούν υπέρ ή κατά.

Πρότεινε όμως να φορούν ιατρικές μάσκες οι ασθενείς και οι φροντιστές τους.

Νωρίτερα, ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως κάποιες χώρες έχουν παρατηρήσει «αύξηση» των κρουσμάτων της covid-19, καθώς χαλαρώνουν το lockdown και οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται απέναντι.

«Σχετικά με τις αυξήσεις (των κρουσμάτων): ναι έχουμε δει σε κάποιες χώρες του κόσμου, δεν μιλώ συγκεκριμένα για την Ευρώπη, όταν χαλαρώνει το lockdown, όταν χαλαρώνουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης οι άνθρωποι καμιά φορά το ερμηνεύουν αυτό ως ‘εντάξει, τελείωσε’», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε ενημέρωση από τη Γενεύη.

«Δεν έχει τελειώσει. Δεν θα τελειώσει μέχρι να μην υπάρχει ιός πουθενά στον κόσμο», τόνισε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές στις ΗΠΑ θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά τις συναθροίσεις τους.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.