Αυτά είναι τα μακροβιότερα ζώα του πλανήτη (pics+vid) | piperata.gr Skip to main content
ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ

Αυτά είναι τα μακροβιότερα ζώα του πλανήτη (pics+vid)

Καθώς πολλές κουλτούρες έχουν... εμμονή με τη νεότητα δεν αποτελεί έκπληξη πως ο μύθος της πηγής της νιότης συναντάται με διάφορες παραλλαγές σε πολλούς πολιτισμούς ανά την υφήλιο. Ωστόσο, παρά την πρόοδο της επιστήμης ακόμα αναζητούμε το ελιξίριο της ζωής!

 

Επιμέλεια: Γιάννης Κατσαρός

Αν και προσδόκιμο ζωής κυμαίνεται παγκοσμίως από τα 61 ως το 78 έτη και με την πάροδο του χρόνο αυξάνεται ( το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα έφτασε τα 81,4 έτη το 2017!),  υπάρχουν, ορισμένα είδη ζώων και μικροοργανισμών, που –ανάλογα και με τις συνθήκες του περιβάλλοντός τους- μπορούν να επιβιώσουν για πολλά περισσότερα χρόνια από ένα μέσο άνθρωπο, ενώ ορισμένα δέντρα έχουν την ικανότητα να… ζουν για πάντα ( Η υπεραιωνόβια πεύκη Pinus longaeva επιβιώνει στα Λευκά Όρη της Καλιφόρνιας  σχεδόν 5.000 χρόνια ενώ το άλσος λευκών του Πάντο της Γιούτα είναι ο γηραιότερος ζωντανός οργανισμός υπερβαίνοντας τα 80.000 χρόνια!)

Ακολουθεί μια λίστα με ορισμένα ζώα που αψηφούν κάθε ανθρώπινη λογική και ο χρόνος δεν τα λυγίζει!

Οι αχινοί της Κόκκινης Θάλασσας

αχινο

Ο αχινός αυτός μπορεί να ζήσει περισσότερα από δύο αιώνες! Το ακανθώδες αυτό πλάσμα συναντάται μόνο στον Ειρηνικό Ωκεανό και κυρίως στη Δυτική Οχθη των ΗΠΑ. Να σημειωθεί εδώ πως οι αχινοί είναι σε όλο τον κόσμο βρώσιμοι.

H τοξοκέφαλη φάλαινα

ΦΑΛΑΙΝΕΣ

Η φάλαινα bowhead μπορεί να έρχεται στη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά το μέγεθος (συγκριτικά με τη γαλάζια φάλαινα), όμως κατακτά την πρωτιά σε ό,τι αφορά τη διάρκεια ζωής. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τουλάχιστον τρεις φάλαινες ηλικίας από 135 έως 172 ετών, ενώ μία τέταρτη πιστεύεται ότι είναι 211 ετών. Ζουν κυρίως στην θάλασσα της Αρκτικής και δυστυχώς κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

To ψάρι Koi

κοι

Το συγκεκριμένο εξημερωμένο είδος  ψαριού ζει κατά μέσο όρο 50 χρόνια. Ανάλογα όμως με την ποιότητα ζωής τους και γενετικούς παράγοντες, τα koi μπορούν να ζήσουν και για πάνω από δύο αιώνες! Το Hanako, ένα ψάρι που πέθανε το 1977, πιστεύεται ότι ήταν 226 ετών. Στο feng shui, το πνεύμα του koi λέγεται πως φέρνει τύχη και ευτυχία!

Οι γιγαντιαίες χερσαίες χελώνες

χελωνα

Η χελώνα Aldabra που ζει σε μια μικρή ατόλη βόρεια της Μαδαγασκάρης μπορεί άνετα να ξεπεράσει τα 100 χρόνια ζωής. Πιστεύεται ότι η γηραιότερη του είδους, που ζούσε σε καθεστώς αιχμαλωσίας, πέθανε σε ηλικία 250 ετών. Ένα άλλο αξιολάτρευτο ερπετό των Νήσων Γκαλαπάγκος, η Harrite, έφτασε τα 175 χρόνια και την είχε συναντήσει ο Charles Darwin (Κάρολος Δαρβίνος) το μακρινό 1835…

Η αθάνατη μέδουσα

μεδουσα

Το 1883 οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη μέδουσα Turritopsis dohrnii, όμως χρειάστηκε να περάσει παραπάνω από ένας αιώνας μέχρι να καταλάβουν ότι το συγκεκριμένο είδος έχει την ικανότητα να… ζει για πάντα!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Mental Floss, όταν το συγκεκριμένο είδος μέδουσας βρίσκεται αντιμέτωπο με στρεσογόνους παράγοντες, όπως η πείνα ή ένας τραυματισμός, επανέρχεται στη νεότερη μορφή του. Τα κύτταρά της μετατρέπονται σε άλλα κύτταρα και σχηματίζεται μια κύστη. Αυτή η άμορφη μάζα γεννά πολύποδες από τους οποίους προκύπτουν άλλες μέδουσες, πανομοιότυπες με την αρχική. Οι μέδουσες αυτές σταδιακά εισβάλλουν σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη...

To σφουγγάρι της Ανταρκτικής

σφουγγαρι

Σύμφωνα το επιστημονικό περιοδικό Antarctic and Southern Ocean Coalition, οι σπόγγοι αν και μαλακοί είναι σκληρά καρύδια και υπάρχουν στον πλανήτη μας εδώ και 600 εκατ. έτη. Λόγω των πολικών θερμοκρασιών στην Ανταρκτική, τα σφουγγάρια αυτά αναπτύσσονται πολύ αργά και το γηραιότερο εξ αυτών είναι 1.500 ετών!  

Tuatara τα ζωντανά απολιθώματα

tuatara

Το tuatara, ένα ερπετό που ζει στη Νέα Ζηλανδία, είναι αλλιώς γνωστό και ως το «ζωντανό απολίθωμα». Οι κοντινότεροι συγγενείς του, οι δεινόσαυροι του έχουν εξαφανιστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ενώ αυτό παραμένει αναλλοίωτο , ενώ διαθέτει και ένα υποτυπώδες τρίτο μάτι στην κορυφή του κεφαλιού του. Παρότι επάνω του υπάρχει δέρμα, μπορεί να ανιχνεύσει φως.Το συγκεκριμένο είδος αναπτύσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς και φτάνει στην «ενήλικη» ζωή του στην ηλικία των 13-20 ετών.Μπορούν να διακόψουν την αναπνοή τους για μέχρι και μία ώρα, ενώ δεν καταλαβαίνουν από κρύο. Ζουν 100 έως και 200 χρόνια σε άγρια κατάσταση.

Οι χρωματιστοί παπαγάλοι μακάο

papagaloi

Οι παπαγάλοι μακάο μπορούν να ζήσουν γύρω στα 30 χρόνια ελεύθεροι στη Φύση και πάνω από 50 σε ζωολογικούς κήπους ή σπίτια. Κάποιοι έχουν ξεπεράσει και τα 100 χρόνια, όπως ο ξακουστός Charlie που είχε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Δυστυχώς, οι παπαγάλοι αυτοί συχνά ζουν περισσότερο από τους ιδιοκτήτες τους και δεν μπορούν να δεθούν με άλλον άνθρωπο.  

Γκεοντάκ – αχιβάδες

axibades

Οι μεγάλες αυτές αχιβάδες ζουν στο βόρειο Ατλαντικό και αποτελούν εκλεκτή νοστιμιά για τους καλοφαγάδες. Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν τα όστρακά τους, διαπίστωσαν ότι οι θαλάσσιοι αυτοί οργανισμοί είναι μερικοί από τους μακροβιότερους κατοίκους των ωκεανών. Το 2006 οι επιστήμονες εντόπισαν μία αχιβάδα, η οποία όπως αποκαλύφθηκε ήταν 507 ετών.

Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας

GROILANDIAS

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας είναι για τους επιστήμονες τα μακροβιότερα σπονδυλωτά ζώα στον πλανήτη και πολύ μυστήρια πλάσματα! Ζουν πολύ βαθύτερα από ότι άλλοι καρχαρίες της Αρκτικής Θάλασσας, μεγαλώνουν περίπου ένα μέτρο ανά έτος, τους αρέσει η μυρωδιά της σάπιας σάρκας  και φτάνουν σε ηλικία σεξουαλικής ωρίμανσης στα 150 τους χρόνια! Με ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα οι επιστήμονες συμπέραιναν πως ζουν τουλάχιστον 272 χρόνια ενώ μια καρχαρίνα ξεπέρασε τα 400!    

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.