Λαγκάρντ: "Τα χειρότερα πέρασαν, αλλά η ανάκαμψη θα είναι άνιση" | piperata.gr Skip to main content
ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Λαγκάρντ: "Τα χειρότερα πέρασαν, αλλά η ανάκαμψη θα είναι άνιση"

Την εκτίμηση ότι η τα χειρότερα από την πανδημία του κορονοϊού έχουν περάσει για την ευρωζώνη εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας όμως ότι η ανάκαμψη θα είναι άνιση.

 

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση και καθώς οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα, έχουν συγκλονίσει τους επενδυτές και το ευρύ κοινό σε όλο τον κόσμο, η Λαγκάρντ μίλησε σε εποικοδομητικό τόνο, αλλά παρότρυνε τις αρχές να χρησιμοποιήσουν την «ανάπαυλα» που αυτή τη στιγμή προσφέρει ο ιός για να προετοιμαστούν.

 

«Έχουμε πιθανόν ξεπεράσει το χειρότερο σημείο και το λέω αυτό με κάποια επιφύλαξη, διότι φυσικά θα μπορούσε να υπάρξει ένα σοβαρό δεύτερο κύμα», δήλωσε. Υπογράμμισε ότι μια πιθανή ανάκαμψη θα είναι «άνιση», «ατελής» και θα επιφέρει «μετασχηματισμούς», κάτι που σημαίνει ότι ορισμένες επιχειρήσεις στη βιομηχανία, όπως οι αερομεταφορές και η ψυχαγωγία δεν θα ανακάμψουν ποτέ, ενώ άλλες θα βγουν από την κρίση ισχυρότερες.

 

Η ΕΚΤ βρίσκεται σε διαδικασία αγοράς μετοχών ύψους 1.3 τρισεκατομμυρίου ευρώ και δανεισμού ενός αντίστοιχου ποσού στις τράπεζες με αρνητικά επιτόκια, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία της ευρωζώνης και να αποφύγει πιστωτικές πιέσεις.

 

Τα μέτρα, σε συνδυασμό με κυβερνητικές εγγυήσεις επί ορισμένων δανείων, φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, καθώς ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκε τον Μάιο με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2009, όπως δείχνουν τα σημερινά στοιχεία.

 

Σε απάντηση στην απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού δικαστηρίου για το εργαλείο τόνωσης της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η απάντηση της κεντρικής τράπεζας ήταν «ανάλογη» με την πρόκληση που αντιμετώπισε.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV