Με τα ονόματα Αφρικανών ηρώων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα μετονομαστούν δρόμοι στη Γαλλία | piperata.gr Skip to main content
Γαλλία

Με τα ονόματα Αφρικανών ηρώων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα μετονομαστούν δρόμοι στη Γαλλία

Η Γαλλία αναγνωρίζει ως ήρωες 100 Αφρικανούς που πολέμησαν στο πλευρό της, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αλλάζει τα ονόματα των οδών της ως φόρο τιμής.

Το υπουργείο Ένοπλων Δυνάμεων της Γαλλίας έχει ήδη στείλει στις τοπικές αρχές έναν οδηγό με τα 100 ονόματα των Αφρικανών, έτσι ώστε οι δρόμοι και οι πλατείες να φέρουν πλέον το όνομά τους.  

Oι Αφρικανοί έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην απελευθέρωση της Γαλλίας το 1944. Στην λίστα δε, των 100 Αφρικανών περιλαμβάνονται πολλοί στρατιώτες από τη Σενεγάλη και τη Βόρεια Αφρική, αλλά κανείς από την επονομαζόμενη γαλλική Ινδοκίνα.   

Η επανεκτίμηση της Γαλλίας για το αποικιακό παρελθόν της ξεκίνησε με αφορμή τις παγκόσμιες αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες και το κίνημα Black Lives Matter, μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.    

Η Γαλλίδα υφυπουργός Άμυνας Geneviève Darrieussecq, παρουσιάζοντας την σχετική έκθεση των 210 σελίδων, δήλωσε ότι «τα ονόματα, τα πρόσωπα, οι ζωές αυτών των αφρικανικών ηρώων πρέπει να γίνουν μέρος της ζωής μας ως ελεύθεροι πολίτες, γιατί χωρίς αυτά δεν θα ήμασταν ελεύθεροι».   

«Αντί να γκρεμίζουμε, σας ζητώ να χτίσετε», είχε πει η Darrieussecq στους Γάλλους δημάρχους μετά τα πρόσφατα περιστατικά με τους βανδαλισμούς αγαλμάτων, που σχετίζονται με την αποικιοκρατία.   

 

«Σας ζητώ να σκεφτείτε να μετατρέψετε τους δημόσιους χώρους μας σε μέρη για να διδαχθούμε. Σήμερα πολύ λίγοι από τους δρόμους μας φέρουν το όνομά αυτών των Αφρικανών μαχητών, οπότε ο στόχος είναι να χτίσουμε πάνω σε αυτό».   

Πρόσθεσε δε, ότι οι πλάκες με τις νέες ονομασίες πρέπει να φέρουν και τις ανάλογες επεξηγήσεις για τον ρόλο που έπαιξε ο κάθε Αφρικανός ήρωας.   

Ο ρόλος των Αφρικανών ηρώων 

Περισσότεροι από 400.000 Αφρικανοί συμμετείχαν σε μάχες για την απελευθέρωση του Τουλόν και της Μασσαλίας αλλά και στις πολεμικές επιχειρήσεις για την απομάκρυνση των ναζιστικών δυνάμεων από τον γαλλικό νότο.   

Μετά τη ναζιστική εισβολή στη Γαλλία το 1940, πολλοί Αφρικανοί στις γαλλικές αποικίες κατατάχθηκαν ως εθελοντές για τις Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις.   

Περίπου 400.000 προέρχονταν από την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία, και περισσότεροι από 70.000 από τη Σενεγάλη και άλλες αποικίες της Σαχάρας.   

«Είτε αρέσει είτε όχι, οι πρόγονοί τους έλαβαν μέρος στην απελευθέρωση της Γαλλίας. Η ιστορία της χώρας μας και η ιστορία της Αφρικής συνδέονται και επείγει να μεταλαμπαδεύσουμε αυτή τη γνώση», δήλωσε η Sira Sylla, μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV