Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για Αγιά Σοφιά: Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στον Μεσαίωνα | piperata.gr Skip to main content
Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για Αγιά Σοφιά: Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στον Μεσαίωνα

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για Αγιά Σοφιά: Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στον Μεσαίωνα

Η ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία παίρνει θέση στις τελευταίες εξελίξεις με την Αγιά Σοφιά και το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε τζαμί. 

 

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να γυρίσουμε στον Μεσαιώνα. Έχουμε έναν πολυσύνθετο κόσμο, ζούμε σε έναν πολυθρησκευτικό και πρέπει να σεβαστούμε τα συναισθήματα των πιστών».

Δήλωσε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να αντιληφθεί τα κίνητρα πίσω από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ότι εκτιμά ότι πρόκειται για κίνηση εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης.

«Πιστεύουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια τέτοια ενέργεια θα αποτελέσει ανεπίτρεπτη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας» συμπλήρωσε. Οι δηλώσεις αυτές από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού ΣτΕ με το καυτό ζήτημα στο επίκεντρο, ενώ είμαστε εν αναμονή της ανακοίνωσης της απόφασης.

Οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας, ούτως ή άλλως, δοκιμάζονται σημαντικά τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της πολύπλευρης σύγκρουσης στη Λιβύη και μία θρησκευτική αντιπαράθεση θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Σημειώνεται ότι, πέρα από τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε μήνυμα την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι η αλλαγή χρήσης της Αγίας Σοφίας θα φέρει πολλούς χριστιανούς απέναντι στο Ισλάμ.

Για το θέμα, άλλωστε, έχουν κάνει αρκετές παρεμβάσεις και οι ΗΠΑ με τελευταίο τον ΥΠΕΞ της χώρας, Μάικ Πομπέο, ο οποίος κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του να κρατήσουν την Αγία Σοφία ως μουσείο και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Σε όλη αυτή την κριτική, η απάντηση του Τούρκου προέδρου είναι πως δεν μπορεί κανείς να επιβληθεί στην Άγκυρα σε θέματα εσωτερικής πολιτικής.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV