Η Τουρκία συγκεντρώνει ναυτικές δυνάμεις στο Ακσάζ - Σε εγρήγορση το ΠΝ | piperata.gr Skip to main content
ακσαζ

Η Τουρκία συγκεντρώνει ναυτικές δυνάμεις στο Ακσάζ - Σε εγρήγορση το ΠΝ

Η συγκέντρωση “πολλών μονάδων” του τουρκικού στόλου στο ναύσταθμο του Ακσάζ ,έχει προκαλέσει “κατάσταση εγρήγορσης” στο Πολεμικό Ναυτικό . Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι τις τελευταίες ώρες έχουν βγάλει αρκετά πλοία από τα Στενά τα οποία κατέπλευσαν στο ναύσταθμο του Ακσάζ.

 

Μονάδες του ελληνικού Στόλου έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 24ωρα στο νότιο Αιγαίο και παρακολουθούν κάθε τουρκική κίνηση.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα στην Λιβύη μετά τον βομβαρδισμό και την καταστροφή αντιαεροπορικών της στην αεροπορική βάση Al-Wattiya. To ποιο πιθανό είναι πως θα μεταφερθούν κι άλλες ναυτικές δυνάμεις στην Λιβύη με σκοπό το ναυτικό αποκλεισμό της περιοχής, αλλά η ουσία παραμένει πως υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση στο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι ήδη δύο τουρκικές φρεγάτες σπεύδουν προς την Τρίπολη.

Ο ναύσταθμος Ακσάζ (τουρκικά: Aksaz Deniz Üssü) είναι βάση του τουρκικού Nαυτικού στη νοτιοανατολική ακτή του Αιγαίου Πελάγους στη Μαρμαρίδα, στα Μούγλα.

Εκτός από τα στρατιωτικά κτίρια, η βάση στεγάζει στρατόπεδα και κοινόχρηστους χώρους που εκτείνονται σε έκταση 32 στρεμμάτων [1]. Έξι ελικόπτερα βρίσκονται επίσης στο Ακσάζ. 

Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ισχυρής παρουσίας του τουρκικού Ναυτικού στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, άρχισε εκτενής σχεδιασμός στα τέλη της δεκαετίας του 1960 για την αναζήτηση της θέσης μιας ναυτικής βάσης.

Η επιλεγμένη περιοχή ήταν ο κόλπος Καράαγατς στο Ακσάζ, 13χλμ. ανατολικά της Μαρμαρίδας στην επαρχία Μούγλων. Ο τόπος αναφέρθηκε από τον Πίρι Ρέις στα οθωμανικά ιστορικά έγγραφα ως το καταλληλότερο φυσικό λιμάνι ικανό να φιλοξενήσει μεγάλο ναυτικό στόλο.

Η κατασκευή της ναυτικής βάσης ξεκίνησε το 1983. Με την ολοκλήρωση της υποδομής το 1992, άρχισαν να κινούνται μονάδες και πλοία του Nαυτικού. Η βάση έφθασε στο τελικό της στάδιο το 2000.

Η ναυτική βάση Ακσάζ είναι σήμερα μια σύγχρονη εγκατάσταση, η οποία προτιμάται και από ναυτικά άλλων χωρών για εφοδιαστική υποστήριξη. 

Στον ναύσταθμο Ακσάζ υπάρχει επίσης έδρα των υποθαλάσσιων ειδικών δυνάμεων άμυνας και επίθεσης (SAS - SAT).Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV