Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων | piperata.gr Skip to main content
Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημειώνουν αισθητή πτώση.

 

Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 0,41%, χαμηλότερη κατά 9,36% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

 

Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,18%, χαμηλότερη κατά 6,12% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

 

Το spread, ήτοι η διαφορά μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στις 169 μονάδες βάσης. Το 15ετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,34%, χαμηλότερη κατά 3,37% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

 

Η μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων αποδίδεται σε αγορές που κάνει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος πανδημίας (PEPP) ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

 

Αυτές οι αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος πανδημίας συμβάλλουν στη χαλάρωση της συνολικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, βοηθώντας έτσι να αντισταθμιστεί η προς τα κάτω μετατόπιση της προβλεπόμενης πορείας του πληθωρισμού λόγω της πανδημίας. Κατά την ΕΚΤ οι αγορές θα συνεχίσουν να διενεργούνται με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες. 

 

Χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη χθες στις αγορές χρεογράφων που κάνει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος πανδημίας σημείωσε ότι έγιναν εμπροσθοβαρείς κινήσεις και το τελευταίο διάστημα, οι οποίες περιορίστηκαν, δεδομένου ότι οι αγορές έγιναν πιο σταθερές. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές τίτλων εωσότου οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV